Vakcine prispjele u BiH nisu dovoljne ni za vakcinaciju dva posto stanovnika

Nakon višemjesečnog čekanja i obećavanja danas su na na sarajevski aerodrom stigle prve vakcine iz Covax mehanizma: 23.400 Pfizer- BioNTech doza, a do kraja dana, prema najavama, stiže 26.400 doza AstraZenece, od plaćenih ukupno 153.600 ugovorenih doza.

Sve su namjenjene za vakcinaciju prioritetnih grupa: zdravstvenih radnika, gerijatrijsku populaciju i zaposlene u staračkim domovima. Sve COVAX-ove vakcine također moraju proći kontrolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Poklonjene doze ne mijenjaju statistiku

Građani BiH pohrlili preko Drine na vakcinaciju

Pored toga, Federaciji Bosne i Hercegovine iz Srbije je donirano za medicinske radnike 10.000 doza AstraZeneca vakcine, te u Republici Srpskoj 42.000 Sputnika V.

I to je to što imamo za imunizaciju stanovništva, a za imunizaciju jedne osobe potrebne su dvije doze. S obzirom da je trenutno 101.800 doza, moguće je vakcinisati 50.900 osoba. Ili oko 1,5 posto u državi sa 3,5 miliona stanovnika.

Kada tom broju dodamo obećane doze koje će biti poklonjene, brojka se neće znatno promijeniti. BiH očekuje obećane poklone: 4.800 doza iz Slovenije, 30.000 doza iz Turske i 50.000 doza koje su najavili iz Ministarstva spoljnih poslova BiH, kao kinesku donaciju.

Državljani BiH idu u Srbiju

Pomaka neće biti dok država ne kupi vlastitim novcem vakcine dovoljne bar za 50 posto stanovnika. Stanovništvo BiH masovno odlazi na vakcinaciju u Srbiju, gdje je otvoren “štand” za strane državljane. Prvu dozu AstraZeneca vakcine dobit će uz pokazivanje pasoša.

Revakcinacja je za tri mjeseca. Nakon propalog posla isporuke obećanih 500.000 doza u Federaciji BiH, ponovo je formirana Ad hoc grupa, a veledrogerija Medimpex odustala je od ugovorene nabavke od 500.000 doza Sputnika V jer nisu mogli dobiti traženu garanciju proizvođača iz Rusije. I tu smo, opet, izgubili vrijeme.

Za to vrijeme države Bosne i Hercegovine na mapi vakcinacije koju vodi Džons Hopkins Univerzitet (Johns Hopkins Univerzitet) – nema. Ne postoji niti jedan podatak o tome koliko je doza naručeno, koliko je doza primijenjeno, koliko imamo ukupno vakcinisanog stanovništva prenosi Avaz.

(FOTO) Na Sarajevski aerodrom sletio avion s vakcinama iz COVAX mehanizma

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79