Vakcinisani bh. građani čekaju od juna: Ništa od EU priznatih QR kodova

Šest kantona od 10 završilo je s izradom baze podataka vakcinisanih osoba kako bi se uvezali u sistem koji će napraviti IDDEEA, a kako bi građani BiH imali QR kod koji važi u EU, ali i svijetu.

Kako je rekao pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez, Federalno ministarstvo zdravstva uputilo je svim kantonalnim ministarstvima da naprave baze podataka blagovremeno, a da je taj rok prošao. Četiri kantona nisu ispoštovala ovaj rok.

“Usaglašeno je da ponovo uputimo dopis tim kantonima da to finaliziraju jer to moraju imati kao preduvjet da se prikače na rješenje koje treba izraditi IDDEEA. Svu odgovornost, ukoliko ne budu imali baze, snosit će kantoni koji su već bili dužni da naprave bazu podataka”, rekao je Čerkez.

Na pitanje zbog čega kantonima ne narede da to učine, Čerkez je rekao: ” Žalosno je da sve živo moramo vršiti kroz naredbe, a ne preporuke i dijalog”.

Naveo je i to kako ne zna tačno koji sve kantoni nisu završili baze podataka, ali da su do sada to učinili KS, TK, USK, ZDK, te da je BPK pri kraju.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 16. decembra dao saglasnost Ministarstvu civilnih poslova za iskazivanje interesa za priključenje BiH sistemu EU digitalnih kovid potvrda.

“Ministarstvo civilnih poslova će organizovati ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva, na kojoj će se razmatrati mogućnosti usaglašavanja tehničkog rješenje i pravnog okvira za verifikaciju digitalnih kovid-19 potvrda u BiH”, saopštili su u Vijeću ministara BiH tada.

Dodali su da će Agencija za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) biti nosilac tehničkog rješenja.

“Cilj je da izdate kovid potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz BiH da nesmetano putuju po zemljama Evrope i svijeta”, naveli su u Savjetu ministara BiH.

Pregovori o uvođenju jedinstvene covid potvrde traju od juna ove godine. Nažalost, bh. građani koji su se vakcinisali nailaze na brojne prepreke kada prelaze granicu jer im se QR kodovi na potvrdama ne očitavaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79