Vakcinisanje djece odbilo 58 roditelja u Kantonu Sarajevo, kažnjeni sa 5.800 KM

Za roditelje koji odbiju vakcinaciju i plate kaznu, inspekcija u ponovljenom postupku može izricati veće novčane kazne, u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS-a, kazala je Brdarić.

 

Od početka 2019. godine do polovine marta ove godine organizacione jedinice JU Dom zdravlja KS Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo dostavile su 63 potvrde o nekompletnom vakcinalnom statusu zdrave djece.

– Na osnovu dobijenih potvrda iz domova zdravlja inspektori su po službenoj dužnosti dostavili pozive roditeljima/starateljima te djece da se izjasne o razlozima nepoštivanja ove zakonske obaveze. Pozivu inspektora se do sada odazvalo 58 roditelja koji su odbili vakcinaciju djece, te su radi propuštanja te zakonske obaveze za sve njih izdate novčane sankcije u ukupnom iznosu od 5.800 KM – kazala je za Faktor Vildana Brdarić, glasnogovornica KUIP-a.

U 2018. godini Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS je dostavljeno ukupno 548 potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu zdrave djece.

– Pozivu inspektora se odazvalo 467 roditelja, od kojih se 358 izjasnilo da su protiv vakcinacije, zbog čega su inspektori izdali 358 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 35.800 KM. Samo 25 roditelja/staratelja se izjasnilo da će vakcinisati djecu u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca, što su i ispoštovali uz dostavu nalaza o izvršenoj vakcinaciji. Za ostali broj roditelja službeni postupak je u toku – navodi Brdarić.

Brdarić ističe da roditelji koji su se odazvali pozivima ističu da je razlog odbijanja vakcinacije djece sumnja na kvalitet vakcina, te bojazan od eventualnih posljedica.

– Za roditelje koji odbiju vakcinaciju i plate kaznu, inspekcija u ponovljenom postupku može izricati veće novčane kazne, u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS-a, a u slučaju kada domovi zdravlja izvrše ponovno slanje potvrda za iste roditelje, što do sada nije bio slučaj – kazala je Brdarić.

Obaveza imunizacije propisana je Članom 40. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prema kojem je roditelj/staratelj dužan obaviti imunizaciju djeteta protiv određenih zaraznih bolesti, a ako propusti dužnu brigu za maloljetnika, Članom 70. tog zakona, propisana je novčana sankcija od 100 do 2.000 KM.

Iz KUIP-a ističu da je obaveza pedijatara u domovima zdravlja da svakog roditelja/staratelja upozna sa svim naučno dokazanim prednostima i značajem imunizacije, na opasnost i eventualne posljedice koje mogu nastati u slučaju izbjegavanja te obaveze, a ako roditelj i poslije toga odbije vakcinisati zdravo dijete, dostavlja nadležnom inspektoratu potvrdu o nekompletnom vakcinalnom statusu, nakon čega se provodi inspekcijski postupak prenosi Fokus.

 

Stravično: Bošnjak likvidirao komšinicu zbog međe, sačekao je na putu i zaklao nožem

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79