Vakcinisanje naplaćivao od 300 do 500 km: Poznato ko je doktor koji je dilao vakcine

Hrvatski ljekar M.Z. koji je vakcinisao na području BiH, odnosno njenog manjeg entiteta RS-a, ima dvojno državljanstvo, a rođen je upravo u mjestu Kobaš kod Srpca u kojem je i prodavao vakcine.

Slučaj je bio u nadležnosti MUP-a RS jer je kaznenu prijavu protiv 60-godišnjeg ljekar podnijela Policijska uprava Gradiška.

Od njihove glasnogovornice Vesne Vučić saznajemo kako su policijski službenici Policijske stanice Srbac u ponedjeljak Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci podnijeli izvještaj protiv osobe M.Z. iz Republike Hrvatske, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštenog pružanja medicinskih usluga.

Sumnjiče ga da je iskoristivši zvanje ljekara opće prakse koje ima u Hrvatskoj ilegalno organizirao pružanje zdravstvenih usluga i to u mjestu Kobaš, protivno zakonima koji su na snazi u BiH, odnosno u RS-u.

List Slobodna Dalmacija je kontaktirala banjalučko tužilaštvo te su saznali kako M.Z. ima dvojno državljanstvo, Hrvatske i BiH.

Izvještaj zbog kaznenog djela iz članka 199. Krivičnog zakonika RS-a je dostavljen protiv M.Z., rođen 1961.godine, iz Republike Hrvatske. Tužilaštvo je formiralo predmet i dodijelilo ga postupajućem tužiocu u rad – obavijestila je SD mr. Maja Đ. Vidović, rukovodilac odnosa s javnošću u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci.
Kako SD neslužbeno saznaje, 60-godišnji M.Z. rođen u mjestu Kobaš u kojem je ilegalno vakcinisao. Mještanima je davao vakcine protiv COVID-19 i svoje usluge naplaćivao od 300 do 500 konvertibilnih maraka ili od 17.000 do oko 29.000 dinara.

Moglo se platiti i u eurima u iznosu od 150 do 255 eura. Kako je porijeklom iz navedenog mjesta vjerojatno je vakcinisao rodbinu i prijatelje te se nadao kako se neće saznati za njegov ilegalni posao.

Vijest se ipak proširila i ubrzo je uhapšen jer su vakcine protiv korona virusa besplatne za sve građane, a imunizaciju provodi samo javni zdravstveni sistem te je postupio suprotno važećim propisima u RS. Prema kaznenom zakonu RS, osoba koja se suprotno propisima neovlašteno bavi liječenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine i novčanom kaznom.

Prema istom zakonu novčana kazna u određenom iznosu ne može biti manja od 300 KM, niti veća od 200.000 KM, a za krivična djela počinjena iz koristoljublja ne može biti veća od 2 miliona KM.

Pitanja kojima bi se trebale pozabaviti institucije u Hrvatskoj su kako je došao do vakcina te je li ih uzeo iz zaliha koje je zadužio u svojoj doktorskoj praksi na području RH. U interesu daljnjeg istraživanja ni policija ni Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci nisu željeli dati detalje slučaja pa tako ni o kojoj se vrsti vakcina radilo.

Ako ga je M.Z. donosio iz Hrvatske, za pretpostaviti je da se radilo o vrsti vakcine koja se može čuvati u običnom hladnjaku. Hrvatska liječnička komora utvrdit će koji ko je ljekar iz Hrvatske koji je za novac vakcinisao na području BiH kako bi mogli reagirati.

S druge strane Ministarstvo zdravstva ne namjerava napraviti ništa vezano za situaciju da netko iznosi zalihe vakcina iz države već pere ruke i prebacuje odgovornost na policiju, i to hrvatsku. I jednoj i drugoj instituciji SD je poslala upit u kojem su ih obavijestili da je M.Z., koji ima zvanje ljekara opće prakse u Hrvatskoj, u Republici Srpskoj uz naplatu vakcinisao protiv korona virusa te je kazneno je prijavljen Okružnom tužiteljstvu u Banjoj Luci.

SD je zanimalo koje će daljnje korake poduzeti hrvatske institucije. Dobili su ovakve odgovore:

Hrvatska liječnika komora obratit će se Ministarstvu unutarnjih poslova RH s molbom da kroz međudržavnu saradnju s nadležnim tijelima Bosne i Hercegovine dođu do podatka o identitetu navedene osobe, kako bi razjasnili radi li se članu HLK. Po dobivanju službenih informacija o identitetu ove osobe, HLK će, ako se radi o njezinom članu, postupati sukladno svojim ovlastima – rekli su iz HLK.

Tijela Hrvatske liječničke komore koja mogu izreći disciplinsku kaznu gubljenja prava na obavljanje ljekarske djelatnosti. Prema zakonu o medicini, ljekar koji je pravomoćno sudskom odlukom proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela može se, s obzirom na važnost i prirodu ugroženog dobra ili druge posljedice te s obzirom na okolnosti pod kojima je radnja izvršena odnosno propuštena, smatrati nedostojnim za obavljanje liječničke djelatnosti.

Ljekaru može biti privremeno ili trajno oduzeto odobrenje za samostalan rad. Nedostojnost za obavljanje liječničke djelatnosti utvrđuje upravnim aktom tijelo određeno Statutom Hrvatske liječničke komore.

Ministarstvo se nije izjasnilo da će išta poduzeti jer ih izgleda ne zanima jesu li vakcine ukradene iz njihovih zaliha. Oni se za razliku od HLK ne misle obraćat ni MUP-u RH ni MUP-u RS već su SD uputili da pošalje upit policiji.

S obzirom na to da je riječ o slučaju koji je u djelokrugu MUP-a, upućujemo Vas na sljedeće kontakte (naveli su dvije mail adrese iz MUP-a RH). Za dodatna pojašnjenja ili upite stojimo na raspolaganju – kazali su SD iz Ministarstva zdravstva.
Njih očito ne zanima radi li se o liječniku koji ima praksu u Hrvatskoj za koju dobiva vakcine za svoje pacijente koja onda prodaje preko granice.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79