Vakcinisati se ili ne? Ljekari poručuju – vakcina je za sada jedini lijek!

Dok u svijetu vakcinacija protiče uglavnom bez problema i svojim tokom u našoj državi tek nekoliko hiljada građana je vakcinisano.

Masovniju vakcinaciju protiv korona virusa tek očekujemo. I sada su podijeljena mišljenja oko vakcinacije a tek rijetki prilikom odluke savjetuju struku.

Uglavnom se mišljenja traže i iskazuju po društvenim mrežama što struka svakako treba i osuđuje, mišljenja su ljekari. „Strah nije opravdan i lično sam mišljenja da su to stvorile uglavnom društvene mreže. Mi za godinu dana nemamo adekvatnog lijeka protiv korone i pojava ove vakcine se smatra jednim od najmoćnijih oružja protiv nje. Dakle, za sada je jedini izbor vakcina“, kaže doktorica Lela Brka, specijalista infektolog i načelnica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Zenica.

Prema mišljenju doktorice Brka ne postoji nijedna kategorija stanovništva koja ne bi trebala da se vakciniše. „Vakcinisati se samo ne mogu osobe koje su osjetljive na sastav, te oni koji trenutno imaju neke akutne bolesti ili povišenu temperaturu. Ljudi koji imaju hronična oboljenja spadaju u posebnu kategoriju i to prioriteta a posebno gojazne osobe, dijabetičari, ili oni koji imaju hipertenziju. Takvim osobama preporučujem da se vakcinišu ali, ako im je osnovna bolest u pogoršanju, da odlože vakcinu sve do momenta dok se njihova osnovna bolest ne stavi pod kontrolu“, kazala je doktorica Brka.

Na pitanje da li se treba ili ne vakcinisati nakon prebolovane bolesti doktorica objašnjava kako antitijela nastaju kao odgovor našeg organizma na infekciju, bilo da ste preboljeli bolest ili da ste se vakcinisali.

„Da biste to saznali, ako vas interesuje kakav je vaš status, potrebno je da uradite serološke nalaze i parametre koji govore o vašem trenutnom statusu. Dakle, imate IG antitijela koja govore o trenutnoj infekciji i Igg antitijela koja govore o kontaktu sa virusom ili o eventualno prebolovanoj bolesti. Ta antitijela su varljiva jer često rezultat prilikom testiranja može biti 0, tj. da ništa ne pokaže što znači da je vaš organizam bio loš reaktor. Međutim, imate memorijske ili pametne ćelije koje pamte da ste bili u kontaktu sa virusom. Vremenom ta antitijela padaju pa bi se trebala svaka osoba koja je prebolovala korona virus vakcinisati i to mjesec dana nakon ozdravljenja“, kazala je na kraju razgovora za Zenicainfo.ba doktorica Lela Brka, specijalista infektolog i načelnica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Zenica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79