Vakcinišu se i neprioritetni, a od vakcinacije medijskih radnika u TK nema ništa

Iako su teret pandemije iznijeli, ali i dalje iznose na svojim leđima, redovno izvještavajući javnost rame uz rame sa medicinskim radnicima, nerijetko rizikujući i vlastiti život i pored obećanja, za medijske radnike sa područja Tuzlanskog kantona vakcina protiv koronavirusa nema. Tako su mnoge kolege u privatnom, ali i grupnom angažmanu spas potražile u susjednoj Srbiji.

Vlada Federacije BiH dala je instrukciju kantonima da se,poslije medicinskih radnika i hroničnih bolesnika, u prioritetne grupe za vakcinisanje – između ostalih, uvrste i medijski radnici. Uprkos tome, kada je u pitanju Tuzlanski kanton, od toga nema ništa.

“Od količine koje dospiju, odnosno dođu u Bosnu i Hercegovinu i Federaciju Bosne i Hercegovine, dakle od tog broja za Federaciju oko 20 posto vakcina dolazi na teritoriju Tuzlanskog kantona prema princpiu raspodjele”, kazao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK

U toj raspodjeli nijedna vakcina nije namijenjena medijskom radniku, kao što je to slučaj u nekolicini kantona, Brčko distriktu i RS-u, gdje su nadležni prepoznali važnost novinarske profesije. Ni dogovori predstavnika medija sa premijerom TK,početkom maja, pravljenje spiskova zainteresiranih za vakcinaciju nije urodilo plodom.

“Skupine su napravljene za nivo FBiH i kao takve su obavezujuće za sve kantone, dodaje ministar Jurić.

Tvrdi to resorni ministar, dok premijer Kadrija Hodžić ističe da su uvrštavanje medijskih radnika u prioritete, blokirali Federalni krizni štab i Zavod za javno zdravstvo. Tako su čekajući konačni dogovor, kolege sa RTV TK proteklog vikenda vakcinisani u Novom Pazaru.

“S druge strane smo smanjili mogućnost da ljudi oko nas budu ugroženi eventualnim prenosom virusa Covid “, mišljenja je Kasim Softić, direktor RTV TK

Kolege sa Radio televizije Slon čiji rad je usljed pandemije jedno vrijeme bio, pa skoro u potpunosti blokiran usljed velikog broja oboljelih uposlenika, još čekaju vakcinu.

“Iako su kantonalne vlasti nama obećale ivakcine i vakcinaciju mi do dan danas nismo vakcinisani, a spiskovi su napravljeni prije čini mi se više od 15 dana”, kaže nam Amina Klapić, novinarka RTV Slon.

Kao i svim ostalim, kojih je na području Tuzlanskog kantona čini se i previše, ostaje nam da čekamo na vakcine, budući da po svemu sudeći ista pravila ne vrijede, niti se primjenjuju u svim kantonima. A o vakcinisanju rodbine, prijatelja i poznanika preko reda, kao i iznošenju vakcina na sporedne ulaze i vakcinisanju na parkinzima, ćemo nekom drugom prilikom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79