Vakcinu u Sarajevu čeka 126.000 hroničnih bolesnika, nisu je dobili ni svi medicinari

Koliko sporo napreduje imunizacija u BiH ilustruje i primjer Sarajeva, gdje ni svi zdravstveni radnici nisu vakcinisani. Kada će oni i pripadnici drugih rizičnih grupa doći na red, ne zna se. Nadležni za nabavku posljednjih dana o tome se više i ne oglašavaju.

Naprimjer, Dom zdravlja KS, koji ima oko 2.000 zaposlenika, od kojih je samo 18 posto iz administrativnog sektora, prije 10-ak dana imunizirao je oko 400 radnika, nakon čega su dobili samo još 300 doza Pfizerovih vakcina.

“Nemamo najavu novih isporuka”, kazao nam je Arman Šarkić, glasnogovornik Doma zdravlja i član Kriznog štaba KS, iznoseći i podatak da je Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” vakcinisala 370 radnika, a da su ostali još na spisku.

“Mi doze dobijamo sukcesivno, to nije zadovoljavajuća količina, znamo razloge, znamo adrese…”, konstatira Šarkić.

Tek je neizvjesno kada će na red doći građani, čak i oni koji spadaju u prioritetne grupe. Doze koje su stigle, ali i rijetke koje se očekuju, čak i da budu uskoro isporučene, bukvalno su kap u moru u odnosu na potrebe.

Tako u Kantonu Sarajevo – od 420.000 stanovnika, čak 126.000 njih spada u kategoriju hroničnih bolesnika. Među prvima bi trebali biti vakcinisani i stariji od 65 godina, kakvih u glavnom gradu ima 72.000.

“Već u zbiru te dvije cifre imamo solidan broj ljudi koji bi u perspektivi trebali biti vakcinisani”, kaže Šarkić.

U isčekivanju vakcina medicinari se bore s pandemijom. Šarkić potvrđuje da su u Domu zdravlja, po obimu posla, posljednjih dana osjetili smanjenje broja zaraženih. Građanima zahvaljuju na pridržavanju mjera.

“Izuzetno nam je drago da su brojevi manji, to se osjeti. Zahvaljujući građanima, timski, zajedničkim pristrupom znatno smo oborili pandemijski pik od 700-800, koji smo imali prije 15 dana. Zadovoljni smo rezultatima provođenja mjera. Nije to nešto što trebamo slaviti i zbog čega se možemo opustiti, ali krivulja je oborena na način koji doprinosi očuvanju zdravstvenog sistema”, objašnjava Šarkić.

Kaže da je Krizni štab u konstantnom zasjedanju, da prati situaciju i da će na osnovu nje i reagirati. Trenutne mjere na snazi su do 12. aprila piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79