Vandali u Mostaru šarali ustaške znakove i poruke “Tito je mrtav”

Partizansko spomen-groblje u Mostaru, nacionalni spomenik BiH, ponovo se, po ko zna koji put, našlo na meti vandala.

Na ulazu u ovaj kompleks, nakon ranijih uvredljivih grafita, ustaškog i fašističkog znakovlja, sada su osvanuli drugi.

Tako su na crvenoj podlozi iscrtani simboli kukastog križa i ustaškog znaka “U”. Raniji slogan zamijenio je novi “Tito je mrtav”.

Ranije poruke na Partizanskom groblju

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su kazali da u zadnjih sedam dana nisu imali prijava u vezi skrnavljenja ovog kompleksa, javlja Avaz.

Na pojavu novih fašističkih grafita na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru reagovali su i iz Udruženja antifašista i boraca Narodnoslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar.

– Samo nas zanima da li će na ovaj ponovni udar na Nacionalni spomenik BiH danas reagovati gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Mostara -napisali su.

Partizansko groblje stalno na meti vandala

Ovo remek-djelo velikog arhitekte Bogdana Bogdanovića i, nakon Starog mosta, drugi najznajačajniji arhitektonski spomenik u Mostaru, više od dvije decenije je omiljeno mjesto za vandalska orgijanja.

Podsjetimo, do sada su nebrojeno puta u ovom kompleksu lomljene kamene ploče sa imenima stradalih Mostaraca, a uz iscrtavanje „svastike“ i raznog fašističkog znakovlja, ispisivani su pogrdni grafiti, paljeni čempresi, dok svako obilježavanje značajnih datuma prolazi uz obavezno osiguranje jakih policijskih snaga, nerijetko, i „specijalaca“ zbog čestih napada na antifašiste!

Nebrojeno puta do sada su vlasti sa svih razina vlasti, kao i nevladine organizacije obećavale riješiti ovaj problem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79