Vandali u USK ne miruju: Ništa im nije sveto, na meti ponovo spomen obilježja

Unsko – sanski kanton posljednjih mjeseci je suočen sa porastom vandalizma. Posljednji slučaj bio je devastiranje spomen obilježja pedesetpetorici poginulih boraca 5-og korpusa Armije BiH. Mještani su u šoku, jer je riječ o njihovim očevima, braći, prijateljima, a ovaj dio prostora, uredili su i održavaju vlastitim sredstvima.

Pripadnici MUP-a i inspekcija, izašli su na lice mjesta i izvršili uviđaj, ali zvaničnu izjavu o ovom događaju nisu davali. Ovo spomen obilježje i ranije je bilo na meti vandala. Nakon skidanja bakrenog pokrova, danas uočeno rušenje kamenih klupa, čupanje i gaženje cvijeća, lupanje rasvjete i kidanje za nju, instaliranih kablova.

Aktivista u MZ-i Gata, Admir Pečenković, koji je uočio ovaj vandalski čin, pozvao je počinitelje da dođu, kako bi im održao sat historije o herojima, koji su branili i njihov grad.

Sve češće se narušavaju i mjesta, koja jesu i svakom bi trebala biti svetinja, kada je upitanju kultura sjećanja na historijska dešavanja. Javnost je upoznata sa nedavnim skrnavljenjem mezarja u Glogovcu, zdanja Katoličke crkve u Bihaću, te spomen-ploče HVO-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79