Vandalizam: Razbijeni prozori na Atik džamiji u Bijeljini

Nakon sabah namaza u nedjelju vandali su razbili prozore na Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini.

– Kada su naši ljudi bili na sabah-namazu sve je bilo uredu. Počinioci su ušli na sporedni dio, u harem džamije, gdje ima improvizovana žičana ograda pošto smo mi u sporu sa Poreznom upravom oko ograde, i tu su razvalili ogradu i razbili su dva prozora, jedan na abdesthani, drugi na džamiji. Prijavili smo policiji i tražit ćemo krivično gonjenje jer se radi o skrnavljenju nacionalnog spomenika i tu je predviđena kazna zatvora. Policija je bila na uviđaju i u prvi mah nisu bili raspoloženi da istražuju kazavši da ne mogu utvrditi na osnovu kamena ko je počinilac. Ali mi smo insistirali da izuzmu video nadzor obližnjih objekata, banaka, Porezne uprave, džamije i da se pregledaju i nemoguće je da se nije snimilo – kaže za Faktor predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Emir Musli.

Musli ističe da ovo nije prvi napad na džamiju.

– Ova džamija je vrlo često na meti vanadala ali je zanimljivo da se to obično dešava pred izbore, i kada su u toku predizborne kampanje, kada se dignu malo međuetničke tenzije. Očito neko smatra da je to herojsko djelo – kazao je Musli.

Inače bijeljinska Atik džamija nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Turbe i džamija srušeni su 13. marta 1992. godine, kada i ostale četiri bijeljinske džamije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79