Vanredno obraćanje premijera KS: Poziv uposlenicima KCUS-a

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, obratio se medijima nakon hitne sjednice Vlade Kantona Sarajevo koja je uslijedila nakon sastanka sa Sebijom Izetbegović, direktoricom KCUS-a i njenim saradnicima. Forto je rekao da je Vlada KS usvojila zaključke, a njihov sažetak je prezentovao javnosti.

“Tražimo of Federalne uprave za inspekcijske poslove da uđe u KCUS i utvrdi činjenično stanje, imajući u vidu sve tvrdenje. Tražimo od ministra Mandića da formira ad hoc komisiju, gdje će suosnivači KCUS-a imenovati po jendog stručnog člana i utvrditi sve. Od Tužilaštva BiH i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tražimo da ispitaju sve navode o slučaju, posebno one gdje se tvrdi da su ugroženi životi ljudi”, kazao je Forto.

Premijer KS također od KCUS-a traži izvještaj po svim pitanjima koja su navedena, te od njih traže da taj izvještaj i dostave.

“Vlada KS poziva sve zaposlenike KCUS-a koji imaju i ako imaju saznanja o postupanjima izvan standarda struke da to prijave. Vlada će ih zaštititi odmazde i štetnih posljedica. Mi pozivamo sve koji misle da se nešto desilo – da nam kažu nešto što organi trebaju da znaju”, izjavio je Forto.

On je pozvao da se imenuje i novi Upravni odbor KCUS-a, da i Kanton Sarajevo, kao najveći finansijer ove ustanove dobije svog predstavnika u tom tijelu.

Forto je na presu kazao i ovo:

“Mislim da bi trebali zabraniti upotrebu ‘malina respiratora’. Ako postoji način da Vlada, Zavod zdravstvenog osiguranja nađe respiratore provjerenog kvaliteta”, istakao je, pozvavši i potpisnike akta KCUS-a da im pomognu u tome.

Forto je rekao da KCUS nije na jutrošnjem dvosatnom sastanku rekao da će sporne respiratore povući.

“Mi smo rekli – dajte da utvrdimo sve kroz stručno tijelo – oni to odbiju. Poruka je jasna”, kazao je Forto na konferenciji za medije. Pojasnio je da su predstavnici KCUS-a u proteklom periodu radili sve po zakonu, u skladu sa kapacitetima i mogućnostima, no kada je Vlada KS insistirala da se ti njihovi navodi utvrde – oni su to odbili, prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79