Vanredno u UKC RS: Kisika imaju samo za 30 sati, zaustavljena isporuka za pacijente

Na UKC RS ulaze u kritični period s obzirom da im zbog nemogućnost nabavke kisika za pacijente trenutne zalihe pružaju dovoljne količine za tridesetak sati upotrebe. Uz povećan broj hospitaliziranih pacijenata potrošnja kisika je povećana, a novonastala situacija stvara veliku paniku.

Međutim, kiseoničku podršku ne dobijaju samo pacijenti s koronavirusom. No, na kontakte iz UKC RS dobavljač kisika TGT Tehnogas je rekao kako isporuka kisika neće biti.

Podsjetimo, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je juče „TGT Tehnogas“ Laktaši zabranila proizvodnju i prodaju medicinskog kiseonika. Međutim, zapisnik niko iz firme nije htio da potpiše pa im je izrečena usmena zabrana proizvodnje i prometa kisika.

– S obzirom da trenutno imamo kiseonika za najviše 30 sati, kontaktirali smo ih, ali nam je rečeno da isporuke neće biti. Kako-zašto, nije nam jasno. Ono što znamo, jeste da će se, ako se ova situacija što prije ne riješi, naši pacijenti naći u velikom problemu – rekao je neimenovani sagovornik za Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79