Vareš ima 7 kandidata za načelnika u ZDK-u, a Memagić jedini kandidat i već pobjednik u Olovu

Vareš ima 7 kandidata za načelnika u ZDK-u, a Memagić jedini kandidat i već pobjednik u Olovu


U tri grada i devet općina Zeničko-dobojskog kantona, prema preliminarnim listama koje je potvrdila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, za pozicije gradonačelnika i općinskih načelnika na Lokalnim izborima 2024. godine kandidovano je ukupno 42 kandidata. Ipak, jedini već sigurni pobjednik je trenutni načelnik Olova, 69-godišnji Đemal Memagić iz Stranke demokratske akcije.

Memagić je jedini kandidat za ovu poziciju u Olovu i ujedno najstariji među kandidatima za čelne pozicije u gradovima i općinama ZDK-a. Očigledno, niko nije bio spreman da se suprotstavi ovom uspješnom privredniku, osnivaču i vlasniku kompanije “Alma Ras”, koji je prvi put izabran za načelnika 2012. godine, a sada se bori za četvrti mandat.

Poznato je da Memagić sva svoja primanja kao načelnik usmjerava u stipendiranje studenata i đaka, te kupovinu udžbenika i opreme za prvačiće iz svog grada. Plaću prima samo zbog zakonske obaveze uplate doprinosa.

S druge strane, općina Vareš, jedna od najmanjih u kantonu, ima najviše kandidata za načelničku poziciju, čak šest. Među njima je i aktuelni načelnik Zdravko Marošević, koji se bori za treći mandat. Marošević je dosadašnja dva mandata osvojio kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, dok će ovog puta nastupiti ispred novog političkog subjekta, Hrvatskog demokratskog saveza (HDS).

HDS je registriran u Žepču, a vodi ga Ivo Tadić, nezavisni zastupnik u Skupštini ZDK-a i Domu naroda Parlamenta FBiH, koji je, zajedno s Maroševićem i još nekim zvaničnicima, krajem prošle godine napustio HDZ i pridružio se novoj parlamentarnoj većini u Skupštini ZDK-a, participirajući u Vladi ZDK-a.

HDS će imati svog kandidata i u općini Žepče, gdje će se za načelničku poziciju boriti bivši zastupnik u Skupštini ZDK-a i ministar finansija u Vladi ZDK-a, Andrej Kajić. Žepče je, inače, općina s najdugovječnijim načelnikom u kantonu, Matom Zovkom iz HDZ-a, koji se sada bori za sedmi mandat. U rasipanju glasova unutar hrvatskog korpusa između Zovke i Kajića, moguće je da pobjedu odnese Suvad Hadžić iz SDA.

Među novim političkim subjektima je i Snaga naroda, na čijem je čelu ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak iz Zenice. Ova stranka ima kandidate za dvije gradonačelničke pozicije – Visoko i Zavidovići. Novi politički subjekt Naprijed BiH!, čiji je osnivač Šemsudin Mehmedović iz Tešnja, također ima svoje kandidate u Tešnju, Visokom, Kaknju i Varešu.

Još jedan novi politički subjekt, stranka “Pokret”, vodi nezavisni zastupnik u Skupštini ZDK-a Alen Kapković. “Pokret” se također aktivno uključio u izbornu trku, a njihovi kandidati se natječu u nekoliko općina kantona, uključujući Zenicu, gdje će se Kasumović boriti za treći mandat.

U Zenici će SDA ovog puta kandidirati profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, dr. Spahiju Kozlića, dok je SDP odlučio kandidirati Almira Babajića. Kao nezavisni kandidat prijavio se mašinski inžinjer Hasan Kreho.

Općina Visoko, koju vodi gradonačelnik Mirza Ganić iz SDA, imat će nekoliko ozbiljnih kandidata, uključujući Daria Pekića (Snaga naroda), Adnana Delića (SDP), Mirnesa Fatića (NiP) i Elvedina Šabanovića (Naprijed BiH!). Slična situacija je i u Kaknju, gdje će se aktuelni načelnik Mirnes Bajtarević (SDA) boriti protiv nekoliko kandidata iz različitih političkih opcija.

U Zavidovićima, aktuelni načelnik Hašim Mujanović će pokušati osvojiti treći mandat, ovaj put kao član Snage naroda, dok će se u Tešnju za četvrti mandat boriti Suad Huskić (SDA). U Maglaju, aktuelni načelnik Mirsad Mahmutagić (SDP) će također pokušati zadržati svoju poziciju.

Breza, općina s često promjenjivom upravom, ove godine će vidjeti borbu između aktuelnog načelnika Vedada Jusića (SDA) i Samira Burekovića (NES-zajedno). U Doboju Jug, aktuelni načelnik Mirnes Tukić (SDA) suočit će se s Jasminkom Begić (SDP) i nezavisnim kandidatom Maidem Škiljom.

Usora će vidjeti borbu između Zvonimira Anđelića (HDZ) i Daliborke Matošević (HDZ 1990), dok će u Varešu, uz Zdravka Maroševića, kandidati biti Emir Islamović (SDA), Mirnes Ajanović (SDP), Nurdin Begović (SBiH), Fahrudin Brkić (NiP) i Mujo Kamenjaš (Naprijed BiH!). Brkić je bivši zastupnik u Skupštini ZDK-a i ministar u Vladi ZDK-a, gdje je služio kao član Saveza za bolju budućnost – Fahrudin Radončić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija