Foto: EPA-EFE
Varhelyi uputio pohvale: Po prvi put vidim “pozitivne signale”, do sada nije viđeno tako brzo formiranje vlasti

Varhelyi uputio pohvale: Po prvi put vidim “pozitivne signale”, do sada nije viđeno tako brzo formiranje vlasti


Evropski komesar za susjedstvo i prošitenje Oliver Varhelyi izjavio danas da u Bosni i Hercegovini do sada nije viđeno tako brzo formiranje vlasti, ocjenjujući da se u našoj zemlji pojavljuju “pozitivni signali”.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Evropskom parlamentu (EP) na plenarnoj sesiji, Varhelyi je naveo da se dogovor pravi i u Federaciji “i to dosta brzo”, što je, kako je dodao, prvi put u proteklih pet godina.

  • Mislim da je BiH veoma ozbiljno shvatila ponudu koju smo stavili na sto, a to uključuje i Republiku Srpsku zato što su i oni dio ovog formiranja vlade. Razumije se, to ne znači da će uslovi biti olakšani – istakao je ovaj evropski komesar.

Napomenuo je da su uslovi za sljedeći korak jasni i uključuju osam kriterija plus jedan, koji su neophodni da se ispune kako bi BiH pristupila EU.

  • Postoji i 14 prioriteta koji treba da se ispune da bi se prešlo da pregovore. Jasno je da je zemlja izgubila pet godina i nema još pet godina za gubljenje. Mladi napuštaju zemlju, ekonomska osnova je slaba i zato je BiH potrebna Evropa. Bilo mi je drago kada sam vidio da koalicioni dogovor počinje sa evropskom perspektivom. To takođe znači da moraju da odaberu naše vrijednosti i pravila – poručio je Varhelyi.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija