Vatra guta Neum, Novalićeva Vlada raspravljala o požarima od prije 15 dana

Vlada Federacije BiH danas je raspravljala o požarima koji su bili aktivni prije 15 dana.

Jasno je to iz saopćenja Vlade, u kojem se kaže da je ‘prihvaćena vanredna informacije FUCZ’.

“Federalna vlada je prihvatila vanrednu informaciju Federalne uprave civilne zaštite o požarima otvorenog prostora na području Federacije BiH u periodu od 14. do 28.7.2022. godine”, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, u to vrijeme aktivno su bili požari na Blidinju, Boračkom jezeru, Jablanici, Konjicu… a premijer Fadil Novalić tad se slikao na crnogorskim planinama.

Vlada je danas zamolila i Federalni štab civilne zaštite i Federalnu uprava civilne zaštite zadužila da prate stanje na požarištima u FBiH i, po potrebi, koordiniraju međusobno pružanje pomoći između kantona.

“Zaduženi su i da odgovore na zahtjeve za angažiranje federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite i federalnih službi zaštite i spašavanja na pružanju odgovarajuće pomoći u gašenju požara otvorenog prostora i da o preduzetim mjerama i aktivnostima redovno informišu Vladu”, navodi se u saopćenju.

Iz Vlada objašnjavaju i šta je cilj ove informacije koja stiže tek sad.

“Cilj ove informacije je da se Vlada Federacije BiH upozna o svim drugim aktivnostima koje su Federalna uprava civilne zaštite i Federalni štab civilne zaštite poduzimali u provođenju akcija gašenja velikih šumskih požara na području tri kantona (Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10)”.

Iako Vlada FBiH odnosno Novalić nisu nabavili davno obećanje kanadere, danas ističu kako je ‘do izražaja’ došla solidarnost svih struktura. Tačnije – merhamet, posebno susjedne Hrvatske.

“Rezimirajući sve aktivnosti koje su provodili organi civilne zaštite na svim nivoima vlasti u BiH, može se konstatovati da je u gašenju šumskih požara na području Federacije BiH posebno došla do izražaja solidarnost svih struktura u sistemu zaštite i spašavanja, čemu se u narednom periodu mora posvećivati još veća pažnja, jer se ovakve prirodne nesreće mogu rješavati samo organiziranim djelovanjem svih snaga i dobrom koordinacijom i pomoći Oružanih snaga BiH, struktura zaštite i spašavanja Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, kao i kroz međunarodnu pomoć”, navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79