Vatrogasci iz Konjica danima se bore protiv požara: Čeka ih još jedna duga i besana noć jer se vatra širi prema drugim selima

 

Požari u kanjonu rijeke Ljute u Općini Konjic danima zadaju glavobolje vatrogascima ali i mještanima, saznaje portal “Avaza”.

Profesionalna vatrogasna jedinica i protivpožarna jedinica Šumarstvo “Prenj” su na terenu i ulažu maksimalne napore da bi suzbili dva aktivna požara na području Konjica, tačnije u Zukićima i Ljutoj.

 

– Stanje je krajnje ozbiljno, požar praćen vjetrom se širi prema selima Zvekuša i Spiljani. Sve raspoložive jedinice i mehanizacija konjičkih vatrogasaca su na terenu. Duga je noć ispred nas, mi se ne predajemo – izjavio je načelnik Civilne zaštite Konjic Husein Hodžić.

 

Dnevne temperature prelaze 40, noćne ne padaju ispod 16-17 stepeni Celzijusa što je idealna temperatura za brzo širenje šumskih požara.

 

 

– Upućujemo još jedan apel i molbu svim našim sugrađanima da malo više pripaze kada pale vatru, radi nas, radi naših najmlađih i radi njih samih. Pokažimo da smo ekolozi i patriote tako što ćemo čuvati prirodna bogatstva, odlagati smeće na mjesta predviđena za to i slično. Hvala vam u ime svih vatrogasaca općine Konjic – navodi Nedim Makan iz Operativnog centra PVJ Konjic.

Inače, hrabri vatrogasci iz Konjica pokrivaju veliki prostor. Trenutno su aktivni požari u rejonu Ljute, Spiljana, Zukića…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79