Vatrogasci u Neumu šest sati se borili sa vatrenom stihijom: Zašto Dodik nije dao saglasnost za pomoć helikoptera?

Požar koji je jučer buknuo na širem području Neuma, uspješno je lokaliziran. Ovu informaciju potvrdili su za portal Radiosarajevo.ba iz Vatrogasne jedinice Neum.

“Požar smo intenzivno gasili šest sati. Na terenu je bilo 10 naših vatrogasaca, a u pomoć nam je priteklo lokalno stanovništvo. Srećom niko nije povrijeđen, a nažalost stradala je šuma i nisko rastinje”, kazali su portal Radiosarajevo.ba iz Vatrogasne jedinice Neum.

Prema navodima vatrogasaca, na požarištu se još dimi, na terenu su i jutros vatrogasci iz predostrožnosti, ali kako kažu nema opasnosti od vatrene stihije.

Podsjećamo, kao pomoć u gašenju požara razmatrano je angažovanje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, međutim pomoć je izostala i to zbog Milorada Dodika, jer nije želio dati saglasnost.

Pretpostavlja se da je razlog ovakvog Dodikovog poteza odluka Narodne skupštine RS-a da državnici iz ovog entiteta bojkotuju rad bh. institucija zbog toga što je Valentin Inzko nametnuo izmjene zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Sreća pa je požar lokalizovan i da pomoć Oružanih snaga BiH nije trebala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79