Vatrogascima u Srebreniku ukinuta naknada za pasivnu dežuru

Nakon što je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim pojedine članove Zakona o vatrogastvu, Gradsko vijeće Srebrenika je ove sedmice svojom Odlukom ukinulo dodatak na tzv. pasivno dežurstvo vatrogascima gradske Vatrogasne jedinice. Vatrogasci su upozorili da se ukidanjem pasivne dežure umanjuje operativna efikasnost jedinice.

Od trinaest vatrogasaca Vatrogasne jedinice Srebrenik, u Vatrogasnom domu u smjeni su uvijek tri vatrogasca, a trojica su u tzv. pasivnoj dežuri, spremni da za nekoliko minuta budu u jedinici.

“Bilo bi ludo reći da mi nekome ne garantujemo njegovu sigurnost, da će doći u opasnost njegov život ili ovo-ono, zbog našeg nerada i nemara. Ali, s druge strane, nama je bio olakšan posao kao vatrogascima, ja sam u svakom momentu znao ko će meni doći, koga ja nazvati, sad ništa ljude ne obavezuje da budu pripravni kod kuće”, kaže Suad Hodžić, vatrogasac iz Srebrenika.

Ovaj odgovoran posao, ističu vatrogasci, ne može biti tretiran kao posao činovnika sa osmosatnim radnim vremenom. Ukidanjem dodatka za pasivnu dežuru vatrogascima će plata biti značajno manja.

“Biće 250, 260 KM manja, s time ja ne mogu živiti, da bi plaćao, da pošteno živm da plaćam svoje obaveze, račune, život da pratim, znači to je nemoguće, ne moržeš ti sa trikom nikakvim da to ispoštuješ”, navodi vatrogasac Fahrudin Džaferović.

Gradonačelnik Srebrenika, komentirajući nezadovoljstvo vatrogasaca ukidanjem dodatka na pasivno dežurstvo, poseže za isprobanim receptom konfrontacije, poredeći plate vatrogasaca sa platama medicinara, policajaca i rudara.

“Prosječna mjesečna primanja, prije donošenja Odluke Gradskog vijeća, kojom su umanjena djelimično, njihova primanja su iznosila 1.324 KM. Uzimajući u obzir topli obrok i prevoz, sumarno taj prosječan iznos je iznosio 1.523 KM”, kaže gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

“Moja je plata 850,05 KM, e sad, što ljudi miješaju babe i žabe, pa uslove miješaju, pa moj noćni rad, pa što ja dolazim od kuće prekovremeno, to je nešto drugo. A plata je moja 850,05 KM”, ističe Suad Hodžić.

Ukidanjem pasivnog dežurstva grad na godišnjem niovu štedi oko 18.000 KM. Međutim, vrijedi li ovo rizika, ako uzmemo u obzir samo prošlosedmično iskustvo, kada je u fabrici Zahareks izbio požar, a vatrogasci ove jedinice su brzom intervencijom spasili značajan dio imovine fabrike. Gradonačelnik Srebrenika vidi izlaz iz sadašnje situacije na dva moguća načina.

“Povećavanjem procenta naknade na platu, ili povećavanjem osnovice plate. I mi ćemo riješiti problem kroz jedan od ova dva modela”, naglašava gradonačelnik.

Gradonačelnik problematizira i rodbinsko i stranačko zapošljavanje u vatrogasnoj jedinici, pa se u ovome nazire i politička pozadina cijelog problema. Također, vatrogasci su prije nekoliko godina tužili gradske vlasti, i dobili tužbu na sudu, zbog višegodišnjeg neplaćanja dodataka na koje su imali pravo prema Zakonu o vatrogastvu. Gradonačenik sada, nakon proglašenja ovog Zakona neustavnim, najavljuje da će tužiti Vladu Federacije i federalni Parlament i tražiti odštetu od 525.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79