Važan dan za BiH u borbi protiv pandemije: Dobili smo prve vakcine koje nisu donirane

Danas je važan dan za BiH kad je u pitanju borba protiv pandemije, jer je jutros, oko 10:30 sati, na sarajevski aerodrom sletio avion sa prvih 23.400 doza vakcina kompanije Pfizer, a večeras oko 20 sati stiglo je još 26.400 doza vakcina AstraZeneca.

Vakcine prispjele u BiH nisu dovoljne ni za vakcinaciju dva posto stanovnika

Obje isporuke osigurane su putem COVAX mehanizma, a njihov značaj ogleda se u tome što su ove vakcine prve koje su u FBiH stigle, a da nam ih neko nije donirao. Vakcine će biti prioritetno raspoređene za imunizaciju medicinskog osoblja, a dio će biti odvojen za vakcinisanje starije populacije i štićenika domova za stara i iznemogla lica.

Važno je ovom prilikom naglasiti da se naša zemlja, kako trenutno stvari stoje, osim putem donacija, za nabavku vakcina pouzdala isključivo u COVAX mehanizam, kojeg su u nekoliko navrata optuživali za tromost i kašnjenje u isporuci, iako je novac na vrijeme uplaćen. Zbog toga je od velike važnosti da su vakcine stigle, čime je povjerenje građana u COVAX, u ovim teškim trenucima, barem djelimićno vraćeno.

Istovremeno, ne treba zaboraviti da su naši nadležni ipak najodgovorniji za to što prve pošiljke nedoniranih vakcina dočekujemo tek sada, kada je većina zemalja regiona uveliko u poodmaklim fazama imunizacije stanovništva. A nije da nisu imali nekoliko prilika da nabave vakcine, ali sve su ih, jednu za drugom, prokockali.

To ih, međutim, nije spriječilo da se okite lovorikama na današnji dan, a išli su čak i tako daleko da preuzmu zasluge što su vakcine stigle baš danas. Tako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila danas na Twitteru da su upravo njeni sastanci u Berlinu i Briselu proteklih dana zaslužni za to što su vakcine iz COVAX-a konačno stigle i u našu zemlju. Niko, međutim, nije zaboravio da su prije samo nekoliko dana bespomoćno prebacivali jedni na druge odgovornosti i nadležnosti za potpis neophodnih dokumenata za isporuku vakcina.

Za nadati je se da će ove doze koje su danas stigle u našu zemlju, zajedno sa donacijama iz Srbije, Slovenije, Turske i Kine, pomoći da se uspori ekspanzija novozaraženih u BiH, barem dok se ne obezbijedi količina dovoljna za ozbiljniju imunizaciju šireg stanovništva. Ovo što za sad imamo jedva je dovoljno za imunizaciju najprioritetnijih grupa. Ali i to je početak.

Do tad, ne preostaje nam ništa drugo nego da se čuvamo i pridržavamo epidemiološko-restriktivnih mjera prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79