Važne preporuke za penzionere uoči isplate penzija: Opremite se i osigurajte

Još jednom naglašavaju da je upravo populacija i dob osoba koje primaju penziju najrizičnija, uz hronične bolesnike, da zaraza virusom za koji još ne postoji vakcina i lijek, donese teške, nerijetko i fatalne posljedice.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Krizni štab za praćenje novog koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona, na osnovu preporuka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), pozivao je sugrađane, penzionere, koji će početkom naredne sedmice na svojim vratima očekivati poštare sa penzijama, ali i one koji eventualno budu u prilici da svoju penziju preuzmu u bankama, da se adekvatno pripreme i osiguraju, brinu za svoje, ali i zdravlje drugih.

– Neophodno je da na vrijeme sebi osigurate, pripremite i uz sebe imate masku, te obavezno i svoju hemijsku olovku, da bi ste izbjegli kontakt i svaki mogući kanal za eventualno prenošenje virusa. Prije kontakta sa poštarom, obavezno operite ruke, ali ih obavezno operite i nakon kontakta sa poštarom – navode iz ovog kriznog štaba.

Još jednom naglašavaju da je upravo populacija i dob osoba koje primaju penziju najrizičnija, uz hronične bolesnike, da zaraza virusom za koji još ne postoji vakcina i lijek, donese teške, nerijetko i fatalne posljedice.

– Ukoliko budete u prilici da sami idete po penziju u banke ili pošte, neophodno je da držite fizičku udaljenost između vas i drugih osoba, kako u naseljenom mjestu, tako i ispred i u banci, pošti ili drugom servisu, te se također pridržavate uputa o vlastitoj olovci, te nakon povratka kući, obavezno operete ruke. Nadležni iz poštanskih servisa već su obavješteni o mjerama koje su oni dužni primjeniti, ali dodatni oprez je preporučljiv iz razumljivih razloga. I pored toga, najbolje je da nakon kontakta i primanja novca, operete ruke, a kovertu bacite – dodaje se u saopćenju.

Bitno je također znati da vaš poštar u ovim danima dolazi u kontakt ne samo sa vama i vašim susjedima, nego i sa značajnim brojem od nekoliko hiljada osoba koje su u izolaciji ili samoizolaciji zbog boravka u rizičnim područjima, inostranstvu ili žarištima virusa. Koliko god se pridržavali mjera zaštite i samozaštite, postoji mogućnost
da dođu u kontakt s virusom, prenose ga dalje, pa je zato neophodno i poželjno da i svako od vas primjeni maksimalne mjere zaštite.

– Krizni štab i INZ vas pozivaju da zaštitite sebe, ali i druge, primjenjujući maksimalne mjere zaštite i da izbjegavate bilo kakve bliske kontakte. Veoma bitno je naglasiti da značajna većina nosilaca virusa ne pokazuje nikakve znakove – simptome, te da kontakt sa takvim osobama u uvjerenju da je vaše okruženje zdravo i nezaraženo vama može
uveliko zakomplikovati i otežati život i zdravlje. Želimo vam da ovaj i svaki naredni krug raspodjele penzija, ali i susreti sa osobama koje imaju značajan krug kontakata prođu u poštovanju mjera samozaštite i zaštite, te bez ikakvih zdravstvenih posljedica po vas – navode iz Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa ZDK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79