Važni izbori na Kosovu, u anketama vodi ljevičar koji je bacio suzavac u parlament

Nova generacija kosovskih političara tvrdi da će iskorijeniti korupciju i time nastoji spriječiti ostanak stare garde na vlasti na izborima u nedjelju koji bi Kosovo mogli uvesti u novo doba.

Od proglašenja neovisnosti od Srbije prije gotovo 13 godina, bivšu pokrajinu potresaju politički obrati, privredne nedaće i dugotrajna borba za globalno priznanje.

Većinu ove ere uzde su čvrsto držali bivši ustanici koji su vodili rat neovisnosti protiv Srbije 1990-ih. No, njihov stisak slabio je jačanjem javne frustracije zbog raširenog siromaštva i korupcije.

Sud u Hagu također je uklonio nekoliko bivših gerilskih lidera sa scene, uključujući bivšeg predsjednika Hashima Thacija koji je prošle godine uhapšen zbog optužbi za ratne zločine u sukobu od 1998. do 1999. godine.

Na Kosovu je prosječna mjesečna plaća oko 500 eura, a nezaposleno je više od 50 posto mladih.

– Prvi smo po korupciji u regiji i u Europi, a zadnji po ekonomskoj snazi – rekao je Enver Ahmeti, 24-godišnji student prava koji je želi “nove ljude i nove ideje”, piše Index.

Ljevičari vode po anketama

Ankete daju prednost glavnoj oporbenoj stranki Vetevendosje, ljevičarskom pokretu na čelu sa strastvenim govornikom Albinom Kurtijem.

Kurti (45) pojavio se u javnosti kao razuzdani aktivist koji je organizirao velika okupljanja protiv lokalne vlade i stranog utjecaja na Kosovu, koji je nakon rata bio UN-ov protektorat.

Stranka Vetevendosje (Samoodređenje), relativno nova snaga kosovske politike, vodila je u anketama i prije prošlih dvaju izbora, ali njezinu prednost oba puta su nadmašile stranke koje su se ujedinile i formirale velike koalicije.

No, sada po anketama ima šansu osvojiti više od 50 posto glasova birača.

Politički marševi

Peti izbori na Kosovu od 2008. godine izazvani su sudskom presudom koja je imenovanje prethodne vlade ocijenila neustavnim iz proceduralnih razloga.

  Na Kosovo se ne može sa pasošem Srbije

To će biti treća promjena vlasti otkako je pandemija pogodila Kosovo i odnijela više od 1.500 života.

Kurti je pokušao zaobići zabrane okupljanja zbog koronavirusa i organizirao marševe koji su izveli tisuće ljudi na ulice.

Iako je Kurtiju zabranjeno kandidiranje nakon sudske presude iz 2018. jer je bacio suzavac u parlamentu u znak prosvjeda, njegova ga stranka svejedno može imenovati svojim kandidatom za premijera.

Šanse mu je povećala i nova saveznica: privremena predsjednica Vjosa Osmani koja mu se pridružila nakon napuštanja centrističke i trenutno vladajuće Demokratske lige Kosova (LDK).

Pravnica Osmani (38) jedna je od najpopularnijih političarki na Kosovu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79