Važno da zapadni Balkan blagovremeno dobije vakcine protiv COVID-19

COVAX inače omogućava da zemlje sa visokim prihodima osiguraju da vakcina bude dostupna i za zemlje sa niskim i srednjim prihodima

Ministri opštih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) su na današnjem sastanku, naglasili važnost solidarnosti i partnerstva sa državama Zapadnog Balkana u procesu distribucije vakcina protiv COVID-19, potvrdio je Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije (EK), prenosi Radio Slobodna Evropa.

”Evropa je bila uspješna u obezbjeđivanju vakcina i trebalo bi da smo u mogućnosti da podijelimo vakcine sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu i istočnom i južnom susjedstvu”, izjavio je Šefčovič, na kraju prvog ovogodišnjeg sastanka ministara EU koji je održan putem video-konferencije.

Potpredsjednik Evropske komisije naglasio je da EK radi na obezbjeđivanju vakcina protiv korona virusa za zemlje regiona, koristeći dva kanala: preko zemalja članica EU i putem inicijative COVAX.

Maroš Šefčovič je podvukao da je sama EU u prvim danima kampanje vakcinacije, te da je EK ponudila svoje usluge kako bi se koordinirao proces vakcina koje zemlje članice žele da doniraju, koje su dobijene iz zajedničke evropske nabavke.

COVAX inače omogućava da zemlje sa visokim prihodima osiguraju da vakcina bude dostupna i za zemlje sa niskim i srednjim prihodima. Glavni investitor COVAX-a je EU prenosi Fokus.

Maroš Šefčovič, potpredsjednik EK, potvrdio je da će se Evropska unija potruditi da saradnja sa COVAX-om omogući adekvatnu raspodjelu vakcina svim partnerima EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79