Većina poslanika protiv kontrole njihovih finansija

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH raspravljaju o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine. Predlagači ovog zakona su Saša Magazinović (SDP), Damir Arnaut (SBB) i Jasmin Emrić (A-SDA), koji su ustvari preuzeli ulogu predlagača identičnog zakona koji se nalazio u parlamentarnoj proceduri krajem prethodnog mandata, a koji su poslanici Parlamenta BiH izradili uz pomoć Transparency Internationala BiH, OSCE-a i Delegacije Evropske unije u BiH.

Jasmin Emrić kazao je da više od dvije godine traje proces oko usvajanja ovog značajnog zakona.

– Kao jedan od predlagača ovog zakona moram reći da se istim značajno unapređuje sukob interesa. Novim tekstom je predviđeno da za člana komisije za sprečavanje sukoba interesa ne može biti imenovano lice koje je nosilac političke funkcije. Potpuno je depolitizirano, jer član ne može biti član partije niti je smio biti u posljednjih pet godina – kazao je Emrić.

Zakonom je predviđeno proširenje kruga osoba na koje se zakon odnosi kako bi svi nosioci javnih funkcija imali jednak tretman, te uvođenje preciznih pravila koja ograničavaju vršenje više funkcija, te jasnih pravila u obavljanju funkcija, angažmana i poslovanja nosilaca javnih funkcija i nakon prestanka funkcije.

Zakon predviđa i uvođenje dostupnosti i obaveze podnošenja imovinskih kartona na godišnjoj osnovi, kao i uspostavljanje sistema provjere tačnosti podataka u izvještajima i objavljivanje registra nosilaca funkcija i njihove imovine, proširenje spektra i vrsta sankcija i uvođenje novih mehanizama, kao što su poništenje djela nastalog u situaciji sukoba interesa.

Nikola Lovrinović (HDZ) kazao je da mu je žao što nije ovaj zakon došao od Vijeća ministara te da predloženi ima mnogo manjkavosti koje se ne mogu ispraviti niti u amandmanskoj fazi.

– Predlažem da se ne izjašnjavamo o ovom prijedlogu kako bi bio uvezan s drugim zakonima – kazao je Lovrinović.

Saša Magazinović je kazao da se ne može dati prijedlog, a da se o njemu ne glasa.

– Mi smo već obavezivali Vijeće ministara i čekali. Moguće je da je problem ko je predlagač. Puno je ovdje sujete pa prolaze zakoni koje potpiše veći broj klubova. Ovo nije zakon samo tri predlagača – kazao je Magazinović.

Alma Čolo (SDA) je kazala da je „moda da se danas predlažu zakoni, da se postavlja na stotine pitanja, pa se traži ko je koliko zaradio, koliko je kome plaćeno na ime telefonskih računa“.

– Ja sam pravila paralelu s istim ovakvim zakonom u Hrvatskoj. Oni su u EU i ne mislim da mi trebamo imati strožiji zakon. Hrvatski zakon je blaži. Finansijski izvještaj ne moraju podnositi svake godine, a mi moramo dva puta godišnje. Što bismo mi imali strožiji zakon od Hrvatske – kaže Čolo.

Dodala je da su Hrvati u svom zakonu brisali sankcije za zastupnike.

– Zašto bismo mi nametali te sankcije – kazala je Čolo.

Kritiku na Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa koji predviđa podnošenje finansijskih izvještaja parlamentaraca svake godine iznijela je i Snježana Novaković-Bursać, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a.

Inače, na nivou institucija BiH niko već duže vrijeme ne utvrđuje je li neko od zvaničnika u sukobu interesa. Prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, koji je trenutno u proceduri, zabranjuje izabranim zvaničnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama ukoliko se one finansiraju iz budžeta u iznosima većim od 10.000 KM godišnje, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79