Veledrogerija dogovara 100-200 hiljada doza vakcina za FBiH?!

Direktor veledrogerije Sarajevo-farm/Tuzla-farm Edin Hebibović za Klix.ba je kazao da je njegova kompanija veoma blizu ozvaničenja dogovora s AstraZenecom za kupovinu vakcina protiv koronavirusa za Federaciju BiH.

Nakon što je naš portal jutros objavio informaciju da bi u BiH mogle putem COVAX-a stići vakcine Covishield koje se proizvode u Indiji, naš sagovornik kaže da je Sarajevo-farm/Tuzla-farm prije 20 dana imala kompletnu dokumentaciju za tu vakcinu, ali da se odustalo s obzirom da nije registrovana u Evropskoj uniji.

“Imali smo direktan kontakt s AstraZenecom i razgovarali na tu temu, potpisali neke protokole i dobili ovlaštenje Ministarstva zdravstva KS i dobili ponudu i registracioni dokument o Covishield vakcini, gdje AstraZeneca kaže da je to vakcina koja se proizvodi u Indiji, ali da su karakteristike iste kao kod oxfordske”, rekao je Hebibović.

Nakon odustajanja od Covishielda, ova veledrogerija se okrenula pregovorima o nabavci vakcina AstraZeneca.

“Očekujemo svakog trenutka da dobijemo potvrdu o rezervaciji vakcina, ali smo mi kao distributer čekali odobrenje na državnom odnosno federalnom nivou. Svi proizvođači vakcina žele da iza distributera stoji državna ili entitetska vlada jer žele kontrolisati ulazak vakcine u zemlju”, dodao je.

Trenutno se čeka zeleno svjetlo distributera u Italiji koji je zadužen za pregovore i zaključivanje ugovora za zemlje Jugoistočne Evrope kada su u pitanju vakcine AstraZenece.

“Mislim da smo blizu da ozvaničnimo ponudu. Prema našim informacijama za nas su rezervisali određenu količinu. Pošto se radi o interventnom uvozu, moramo dobiti odobrenje Fedederalnog ministarstva zdravstva. Mislim da se može očekivati konkretizacija narednih dana”, izjavio je.

Direktor veledrogerije kaže da su razgovarali sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH i smatra da oni trebaju biti nositelji ove priče, a zatim ako treba da se pređe i na kantone.

“Kao veledrogerija smo prije svega pokušali ubrzati i pregovarati s proizvođačima direktno, ali smo došli do momenta kada nam treba određena autorizacija s državnog ili entitetskog nivoa. Onda smo se počeli obraćati zavodima i ministarstvima. Bilo bi dobro da sve veledrogerije pomognu i da osiguramo vakcine”, smatra.

Kako saznajemo od trenutka zaključivanja ugovora isporuke vakcina mogu biti do 60 dana.

“Pričali smo prvobitno o 200.000 vakcina, pa je Kanton Sarajevo krenuo u nabavku 100.000… Trenutno ne znamo količinu koju bi mogli dobiti jer čekamo da nam potvrde tačan iznos. Kada dobijemo rezervaciju, krećemo u proces dobijanja dozvola Agencije za lijekove, Ministarstva zdravstva, Kontrole laboratorije za uvoznu dozvolu itd”, rekao je Hebibović i poručio da njegova veledrogerija ima uhodan distributivni lanac i osigurane komore za skladištenje i čuvanje vakcina.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79