Velika afera u Sarajevu dobija obrise: Ko je stavljao lažne dijagnoze stanovnicima Sarajeva?

Iako je prije 10-ak dana najavio da bi tokom prošle sedmice javnost više trebala znati o aferi “upisivanja lažnih dijagnoza i izdavanja recepata za skupe lijekove pacijentima u Kantonu Sarajevo”, Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, za Faktor je kazao “kako se u međuvremenu sve zakomplikovalo”.

– Ove sedmice više znamo, ali se više i zakomplikovalo. Ja sam sa timom bio pripremio saopćenje za javnost, ali zbog novih informacija i detalja, to je zaustavljeno jer slučaj je puno kompleksniji nego što je to inicijalno bilo. Dakle, nastavljamo sa daljim postupanjem u predmetu, a sa određenom informacijom išli smo i prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo – kazao nam je u petak Kafedžić.

Prema njegovim riječima, “u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS, shodno potpisanom memorandumu, Ured sada raspolaže sa novim saznanjima”.

– Otkrili smo veći broj zloupotreba i veće iznose, pa nastavljamo sa daljim postupanjem i zbog toga ne možemo još ići u javnost kako ne bismo ugrozili aktivnosti koje poduzimamo. O detaljima ne mogu govoriti, ali ono što mogu reći je da imamo širu grupu lijekova i osoba koje su to zloupotrebljavale. Radi se o većim iznosima novca – kazao je Kafedžić.

Podsjetimo, sve je otkriveno polovinom novembra nakon što je Erol Prašljivić, koji je u Dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Navodno je provaljeno u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a sve je prijavljeno nadležnim institucijama.

Doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS, po otkrivanju afere izjavio je “kako je u posljednjih godinu dana zabilježeno više ovakvih slučajeva sa više različitih imena ljekara za koje se sumnja da su zloupotrijebili šifre s kojima pristupaju sistemu”.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja KS istakli su kako se ranije prijavljenim slučajevima bavi Tužilaštvo, ali i da su u posljednjih nekoliko dana primili još dvije nove prijave od kojih se jedna odnosi na slučaj Erola Prašljivića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79