Velika akcija Porezne uprave FBiH: Inspektori zapečatili 32 objekta i kaznili 163 porezna obveznika

 

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su danas na širem području Federacije BiH započeli brze kontole i do 20 sati su ih izvršili 217.

Kako je saopćeno, kontrolama su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost igara nasreću, trgovine ugostiteljstva…

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 71 neprijavljenih radnika, 64 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune 10 obveznika koji nisu imali fiskalni uređaj i 15 objekta koji su radili bez odobrenja za rad.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 32 objekata i u 163 inspekcijska nadzora podneseni su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 325.261 KM.

– Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima – navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79