Velika akcija u Srbiji: Uhapšeno 31 lice zbog pranja novca i prevara, oštećen budžet za 166 miliona

U sklopu velike akcije borbe protiv korupcije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, posebno Odjeljenje za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Sektorom poreske policije i Operativnim odeljenjem u Kragujevcu, uz podršku Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su 31 osobu u različitim gradovima.

Osumnjičeni su za izvršenje više krivičnih djela, uključujući pranje novca, poresku utaju i poresku prevaru, nanoseći značajnu štetu budžetu Republike Srbije u iznosu od oko 166.466.000 dinara, dok je protivpravno pribavljena imovinska korist procijenjena na oko 573.708.000 dinara.

Među uhapšenima su D. V. (54), koji se tereti za poresku utaju i podstrekavanje na pranje novca, D. Đ. (44), L. Ž. (28), V. M. (40), N. D. (47) i drugi, koji su također osumnjičeni za poresku utaju i pranje novca.

Prema sumnjama, D. V. je kao odgovorno lice jednog privrednog društva iz Mladenovca, kroz poslovnu jedinicu u Kragujevcu, od januara 2019. do decembra 2022. godine, organizovao otvaranje 139 preduzetničkih radnji koje su služile za nelegalne finansijske transakcije.

Osumnjičeni su koristili lažne račune o navodnom otkupu sekundarnih sirovina za pranje novca u iznosu od 538.033.816 dinara, koji su zatim podizali i vraćali D. V. nakon odbitka 1 posto za proviziju. D. V. je dio novca koristio za lične potrebe, dok je ostatak integrisao u legalne finansijske tokove.

U drugoj srodnoj akciji, uhapšeni su D. O. (72), V. S. (51), D. R. (50) i drugi, osumnjičeni za pranje novca, poresku prevaru u vezi sa PDV-om i poresku utaju. Osumnjičeni su neosnovano umanjili osnovicu za obračun PDV-a evidentiranjem 67 lažnih faktura, čime su izbegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica i poreza na prihod od kapitala.

Svi osumnjičeni su, uz krivične prijave, sprovedeni u nadležno tužilaštvo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79