Velika kilometraža nije problem. Moderni motori koji mogu podnijeti i do 500.000 kilometara

Nije svaka kupovina automobila sa 300.000 ili više kilometara na satu greška. Postoje motori koji tu kilometražu odrađuju bez problema i pored modernog pristupa. Neke motore možete kupiti bez brige i uživati u dugogodišnjem radu.

Na tržištu polovnih vozila je sve više automobila sa kilometražama od 300-400 hiljada kilometara. Mnogi od njih dolaze iz inostranstva, iako kilometar sat pokazuje nešto potpuno drugo. Kupaca ima, ali nije svejedno nekome prodati automobil sa vraćenom kilometražom. Kupujete automobil u kojem morate mijenjati motor ili raditi kompletan remont. Možda i preskačete ponuđenu opciju i tražite nešto skuplje sa manjom kilometražom?

Dobro dizajniran dizel velikog kapaciteta izdržat će stotine hiljada kilometara. Primjer za to je BMW M57

Koji automobil danas možete kupiti bez straha, pored ogromne kilometraže? Prije svega one sa pristojnim motorima. Ovdje je popis relativno popularnih, prilično modernih motora za koje kilometraža ne bi trebala biti problem. Odabrali smo motore koji se mogu jeftino popraviti ili eventualno zamjeniti u slučaju ozbiljnijeg kvara.

Volkswagen / Audi 1.9 TDI

Motor 1.9 TDI može srušiti rekorde prijeđenih kilometara u Bosni i Hercegovini, uprkos činjenici da nije najtrajniji. Međutim, dobra i jeftina usluga i lako dostupni rezervni dijelovi omogućuju vam da ga reanimirate više puta i održavate u dobrom stanju godinama i sa njim pređete stotine hiljada kilometara. Ovaj jednostavan dizajn ne odlikuje samo velika izdržljivost, već i mala potrošnja goriva i snaga preko 100 KS, dobra dinamika, iako je čak 90 KS u kompaktima sasvim dovoljno.

Još jedna velika prednost je njegova svestrana upotreba. Od automobila iz B segmenta kao što je Skoda Fabia, do minivana poput Volkswagen Sharana. Dobro se pokazao u svim vrstama automobila.

Noviji 1.9 TDI motori imaju bolje parametre, ali veće opterećenje utiče na izdržljivost. Najpouzdaniji i izdržljiviji su oni od prije 2000 godine. Ne ulazeći u pojedninosti svake verzije označene troslovnim kodom, najsigurniji izbor su, bez obzira na godinu, automobili s motorima koji su na početku označeni slovom A (npr. ATD). Nakon 2000 godine, počeli su se upotrebljavati motori označeni slovom B (npr. BVK) i nisu svi savršeni.

Najbolji motori uključuju AXR i ATD 100 KS, koji se koriste u popularnim golfovima, audiima A3 ili oktavijama. Postavljeni su poprečno. Pored promjenjive geometrije turbopunjača, bez poteškoća putuju preko 500.000 kilometara . Isto se odnosi i na AVB jedinicu koja je postavljena uzdužno i možemo je naći ispod poklopca Passata ili Audi A4. AHF i ASV motori sa 110 KS su također veoma hvaljeni, iako pripadaju starijoj generaciji.

Najvažnije preporuke:
– zamjena zupčastog remena najmanje svakih 100.000 km
– zamjena motornog ulja s ispravnim (VW standard 505.01)
– dopunjavanje gorivom dobre kvalitete

Volkswagen 2.0 8V MPI

Drugi od izuzetno dugotrajnih motora Volkswagen grupacije koji se mogu opisati jednom riječju: neuništiv. Ova jednostavna, prirodno aspirisana jedinica, uklopljena u mnoge modele na prijelazu stoljeća, nema gotovo nikakvih mana.

Glava cilindra s 8 ventila može izdržati čak i loše postavljenu plinsku instalaciju, tako da ne brinite za ugradnju LPG-a . U svakom slučaju, čudimo se što na tržištu postoji toliko automobila bez plinske instalacije u ovim motorima, jer potrošnja goriva nije mala, od 8,5 l/100 km u Škodi Fabiji do 10,5 l/100 km u Passatu, prema komentarima čitatelja portala Automobili.ba.

Snaga od 115 KS je dovoljna, a najveći obrtni moment dostupan je u rasponu od 2400-3500 o/min (ovisno o varijanti). Ovdje je vrijedno napomenuti da je u nakon 2000 godine, postojala verzija 2.0 sa 130 KS, ali s dva bregasta vratilai pet ventila po cilindru (uključujući Audi A4 ili VW Passat). Iako je još uvijek dobar motor, definitivno je manje izdržljiv od varijante sa 8 ventila.

Ni 8V motori nije potpuno pouzdan, ali greške su obično manje, što se obično dešava zbog prijeđenih kilometara. Čišćenje ili zamjena dotrajalih i pokvarenih dijelova vratiti će dinamiku i nesmetani rad motora. Prekomjerna potrošnja ulja se također događa, iako je to rezultat nepažnje i nesklonosti obavljanja redevnih servisa.

Najvažnije preporuke:
– redovna kontrola razine ulja
– zamjena zupčastog remena svakih 150 hiljada kilometara

BMW 3.0d M57

Možda nije najjeftiniji motor za popravak, ali teško je pronaći bolje konstruirani dizelski motor velike snage.
Montiran pod haubom mnogih BMW modela, dobro se pokazao na udaljenostima većim od 500.000 kilometara. Svi njegovi kvarovi su rezultat istrošenosti potrošnih dijelova. Jedino što se ne želi potrošiti je sam motor.

Nesumnjivo, jedan od najboljih dizelaša u historiji – legendarni M57 motor zabavno je voziti kao nijedan drugi dizelski motor.

Ovaj redni 6-cilindrični motor, označen kao M57, predstavljen je 1998. godine i razvio se u relativno dobar motor.

Nasljednik N57 predstavlje 2008. godine je, također vrlo izdržljiva jedinica, ali definitivno skuplja za upotrebu. Pa se fokusirajmo na stariji tip.

Sve što vas treba brinuti kod ovog motora su: brizgaljke, podešavanje geometrije turbine, zamajac podijeljene mase, EGR ventil, poklopci usisnog razvodnika. Međutim svi ovi dijelovi su vrlo izdržljivi i često izdrže i preko 300.000 kilometara bez većih kvarova. U slučaju kvara zamjena neće zahtjevati veće izdatke.

Ono što vrijedi naglasiti je činjenica da su čak i najjslabije varijante ovog motora snage 184 ili 193 KS vrlo dinamične i učinkovito rade pod haubom bilo kojeg BMW automobila. Stvarni kapacitet ovih motora proizvedenih do 2004 godine je 2,9 litara. Zbog velikog okretnog momenta (oko 400 Nm ili više), mučenje motora često završava…..uništenjem automatskog mjenjača. Motor M57 maksimalno generiše 286 KS i 580 Nm u varijanti M57D30TÜ2.

Kod potrošnje goriva, naravno, ne možete računati na rezultate od 5 l/100km, ali prema izvještajima čitatelja BMW serije 3 (E46) troši oko 7,5-8,0 l/100km. Međutim, najveća vrijednost ovog uređaja ispod haube je radna kultura i dobro ubrzanje pri svakom doziranju papučice gasa. Vaše je samo da mu redovno mijenjate ulje i punite rezervoar.

Citroen / Peugeot 2.0 HDI

Ovaj moderni dizalaš sa Common Rail ubrizgavanjem i FAP filterom postao je poznat ne samo po dobrim parametrima, već i po svojoj pouzdanosti i popularnosti i to nakon mnogo godina i ogromne kilometraže. Također ga odlikuje iznadprosječna trajnost. Korisit se mnogo duže od 1.9 TDI i osnova je ne samo za moderne PSA (BlueHDI) dizelske motore već i za Ford. Također se koristio u Suzuki i Volvo automobilima.

Razvoj 2.0 HDI motora traje od 1998. godine. iako je HDI u stvari još stariji dizajn sa trgovačkim imenom 1.9 TD. Međutim, ne može se reći da je to zastarjeli motor – upravo suprotno. Čak su i automobili s kraja 90-ih ili početka novog stoljeća bili opremljeni filterima za čestice dizela (nisu svi modeli), a 2000. godine je debitovala vrlo ekonomična 16V verzija. Međutim, to nije problem, i gotovo svaku 2.0 HDI verziju vrijedi preporučiti. Najtrajnije su verzije, čija snaga ne prelazi 110 KS (kod DW10TD i DW10ATED). Koristili su se manje ili više do 2006 godine.

Najmoćniji sa snagom od 150 i 163 KS pojavili su se početkom 2009. Trenutno, motor je dostupan sa Euro 6 standardom u verzija BlueHDi (opremljen sofisticiranim SCR katalizatorom koji podržava rad FAP filtera ). prenose Automobili.ba

Najveći problemi ovog motora su tipični za moderne turbo dizele, turbina, plivajući zamajac, ubrizgavanje ( uglavnom pumpa visokog pritiska ), EGR ventili i protokomer. Ovi elementi zaslužuju posebnu pažnju u slučaju starijih automobila sa većom kilometraže. Zajednički bolest verzija sa osam ventila ( mnogo manje kod 16v ) su otkazivanje prigušnice vibracija remenice radilice element je poboljšan 2004. Većina problema kod ubrizgavanja goriva je kvar ventila pritiska goriva u pumpi visokog pritiska, što dovodi do problema sa startovanjem, neravnomjeran rad i dimljenje motora. Srećom svi “skupi” dijeliv su također dostupni i po povoljnim cijenama. Zamjena turbopunjača ili zamajca ovih dana nije problem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79