Velika policijska akcija u BiH: Pet osoba uhapšeno, pretresi na sedam lokacija

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas, 13. jula 2021. godine u suradnji sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, te nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednobosanskog kantona, započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „Phoenix” u cilju dokumentovanja krivičnih djela „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340, a u vezi s krivičnim djelima „Neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga“ iz člana 238. „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. i „Lihvarstvo“ iz člana 298. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Travniku na području općina Novi Travnik, Nova Bila i Vitez, izvršeni su pretresi stambenih objekata na sedam lokacija, te je lišeno slobode pet lica inicijala Z.Č. (1962.), F.G.G. (1971.), G.J. (1978.), N.B. (1976.) i Š.V. (1963.). Osumnjičena lica su od ranije poznata policijskim i pravosudnim organima kao višestruci povratnici u vršenju krivičnih djela.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina materija koja svojim izgledom asociraju na opojne droge „Kokain“, „Amfetamin“, „Cannabis Sativa L“, određena količina oružja, municije, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Travniku, te će ista biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednobosanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79