“Velika šansa da me SDA kandiduje za člana Predsjedništva”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za N1 je govorio o aktuelnim temama u političkom i ekonomskom životu građana BiH. Govorio je i o slučaju Memić, nacionalističkim politikama, kao i o mogućnosti kandidature na narednim izborima.

Bakir Izetbegović: Tužilaštvo progoni naše generale, a čuva listu iz Haaga

Ima li nečega od čega strepite?

“Naravno da me hronično tište problemi BiH, nacionalizmi, blokade, krize. Kontinuirano se nastavljaju decenijama. Ne mogu reći da sam relaksiran, ali sam navikao“, kazao je Izetbegović na početku razgovora sa novinarom Borisom Brezom.

“Mislim da se afere vještački otvaraju i prenapuhuju. Bitni su pokazatelji evo kada je ekonomija u pitanju: npr. da je FBiH dobro reagovala na pandemiju. Nije bitno šta ko kaže, mi se trebao suočiti sa brojkama. Ako su brojke istina, onda ne smijemo biti previše nezadovoljni“, dodao je Izetbegović.

Na pitanje kako komentariše najnoviju izjava Novalića o ulju, kazao je:

“Gospodin Novalić zna dati nespretnu izjavu ili biti nespretan kad stavlja masku, između ostalog, nedostaju mu dva prsta na ruci. Bitno je šta gospodin Novalić radi. Nisam ja taj koji će pred sebe staviti premijera i govoriti mu šta je trebao reći. Za mene su bitni pokazatelji“, kazao je i dodao:

“Da li je istina da je preko 50.000 radnih mjesta napravljeno u eri Fadila Novalića, da li naši borci imaju tri puta primanja nego borci u RS, da li je 2021. bolja od prije pandemije? To su stvari koje treba ispitati i ako nije tako onda reći: Nije dobro to što radite”.

Da li će biti kandidat na izborima?

“Ja pretpostavljam da je velika šansa da me moji kandiduju, ako se na tu stvar odluče i ako ja budem u zdravlju. Naravno da je čovjek umoran od svega, ali ne možemo ostaviti stvari. Ja imam osjećaj da i dalje moram biti prisutan, da mogu dati doprinosa“, smatra on.

Kako je dodao, kada je prvi put izašao kao kandidat na izbore, nije se plašio mnogo jačih i iskusnijih političara nego danas.

“Ja sam izašao kao početnik u politici prije 11-12 godina protiv jakih političara, Silajdžića, Radončića i drugih pa se nisam plašio. Što bih se plašio nekih koji nisu ni blizu njima?“.

Imaju li šanse Konaković, Zvizdić i drugi?

“Nemojte da ja to analiziram, evo ja ih pozivam sve neka pokušaju. Neka probaju ljudi, bit će zanimljivo”, dodao je.

“Ono na šta bih ja pozvao, da u ovakvoj situaciji kakvoj se BiH nalazi da se ujedinimo u stabiliziranju i napravimo jedan jak front koji će dati odgovor. Kad su ove stvari u pitanju koje sada živimo, ja bih ih pozvao da se svi uozbiljimo, definišemo neke politike i donje pragove“, kazao je Izetbegović.

“Srpski svet”?

“Jedan predsjednik Srbije je prije nekih pet-šest godina rekao: Bakire, ovi moji bre čim su gladni hoće da se biju. Od sredine 19. vijeka mi imamo problem sa srpskim nacionalizmom. Ovo nije priča o Srbima nego jednoj politici unutar Srba koja zamazuje oči svom narodu i uporno ga vodi u konflikt”, istakao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79