Velika šteta za poljoprivredu: Suša uništila ratarsku proizvodnju

Ratari u Lijevče polju strahuju da će im ova godina, što se tiče uroda i prinosa, biti najteža u posljednjih pola stoljeća.

Duži period bez kiše, s temperaturama i do 40 stepeni, toplim vjetrovima, bio je koban za kukuruz, soju i ostale ratarske usjeve. Nešto bolja situacija je na parcelama gdje je bilo moguće navodnjavanje.

Zoran Račić, poljoprivrednik iz Bok Jankovca kod Bosanske Gradiške, kaže da kiše nema gotovo dva mjeseca i da je zemlja ispucala, a kukuruz više ne napreduje.

Pokušali smo navodnjavati vodom iz cisterni, ali ne ide. Ako bi pala i obilna kiša, ne bi više bilo pomoći. Imat ćemo problem sa stokom kada dođe zima, kako je prehraniti – rekao je Račić, piše Avaz.
Na nepreglednim parcelama u Mokricama, Limanu, Batru, Talovima i Bereku poljoprivrednici pokušavaju vodom iz cisterni ublažiti sušu. Čak se i prodaje voda, a riječ je o savskoj vodi u cisternama.

Ova godina će biti veoma teška. Pokušat ćemo premostiti situaciju ječmom, zobi i pšenicom, a kukuruz ćemo kupovati, ako ga bude bilo na tržištu – rekao je Smajo Fajković, vlasnik farme mliječnih krava iz Dubrava.

Ratari imaju problema i s navodnjavanjem. Kanali, majdani i manji vodeni tokovi su presušili, opao je i nivo podzemnih voda. Kiša, koju meteorolozi najavljuju mjestimično, mogla bi samo ublažiti nevolju i rashladiti usjeve i zemljište. Već sada se govori o milionskim štetama. Zanimljivo je i da niko u zvaničnim institucijama i ne spominje sušu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79