Veliki povratak stare Dodikove prijateljice na funkciju u Pentagon

Bivša državna sekretarka SAD Madeleine Albright izabrana je prije nekoliko dana za predsjednicu Odbora za odbranu SAD, savjetodavnog tijela Pentagona, i time se priključila nizu kadrova koji su devedesetih ordinirali našim regionom a sada su, na ovaj ili onaj način, ponovo u igri.

U igru se, ali zvaničnim angažmanom, vratio i James O'Brien, i to kao koordinator za politiku sankcija američkog Stete Departmenta.

On je u bliskim vezama sa Albright, o čemu svjedoči i da je trenutno direktor i potpredsjednik međunarodne savjetodavne firme Albright Stonebridge group.

O'Brien vrlo dobro zna region, bio je savjetnik bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona za Balkan, a upravo on se smatra ključnim američkim čovjekom u sastavljanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odnosno, njemu se pripisuje da je napisao bosanskohercegovački Ustav, koji je zapravo Aneks IV u mirovnom sporazumu.

Podsjetimo da je Albright je stara poznanica člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Albright je odigrala ključnu ulogu u dovođenju Milorada Dodika na vlast, za koga je kazala da je “svježi dašak vjetra na Balkanu”.

Da je Dodik imao dobre odnose sa Albright najbolje svjedoče kadrovi o njenom dočeku u Bijeljini, koji joj je on priredio kao predsjednik Vlade RS i to dva mjeseca pred bombardovanje Srbije, za što se ona zalagala.

U aktivnostima učvršćivanja Dodika na vlasti imao je i Gabriel Escobar, koji je ponovo zadužen za BiH i region.

Gabriel je nedavno tokom razgovora priznao lideru SDS Mirku Šaroviću da je Dodik profitirao na sankcijama i bonskim ovlaštenjima, koja su korištena protiv SDS i kadrova te stranke piše RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79