Veliki požar u fabrici u Osijeku, gori nekoliko hiljada metara kvadratnih plastike: Dim je došao do BiH!

 

U ponoćnim satima došlo je do požara u fabrici “Drava International” u Osijeku, a prema službenim informacijama gori plastična ambalaža. Požar ni jutros nije lokalizovan, a nastava je otkazana u naseljima južno od Osijeka zbog gustog dima.

Vatrena stihija je buknula nešto poslije ponoći u pogonu fabrike “Drava international” kod prigradskog naselja Brijest, a kako javljaju hrvatski mediji, gori plastika uskladištena na otvorenom prostoru.

Navodno je dim već stigao do Bosne i Hercegovine.

Požar pokušavaju lokalizovati profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice. U ovim trenucima zahvatio je i proizvodni objekt, a zbog izloženosti vatrogasaca toplini hitna pomoć intervenirala je nekoliko puta.

Riječ je o požaru kakav nije zapamćen u Osijeku, a zbog toga djeca iz Čepina, Ivanovca i još nekih mjesta ne idu u školu jer vjetar nosi prema njima dim i moguće opasan zrak.

Načelnik Stožera civilne zaštite Dragan Vulin kaže da je stanje iznimno ozbiljno, na otvorenom gori nekoliko hiljada metara četvornih uskladištene plastike, visoke pet metara. Požar je zahvatio i sjeverni dio objekta i još uvijek nije stavljen pod kontrolu.

Naglasio je kako nitko nije povrijeđen iako je hitna intervenirala nekoliko puta, zbog izloženosti toplini vatrogasaca.

Naglasio je kako je u pogonu bilo dosta zapaljivih plinova i tekućina. Međutim, sve to je izmješteno, a radnici evakuisani. Također, s obzirom na ogromne količine dima i gasa građani su pozvani da zatvore prozore i da ne izlaze napolje zbog mogućeg štetnog djelovanja sagorijevanja plastike

Tačan uzrok koji je doveo do izbijanja požara za sada nije poznat, a više informacija bit će poznato po okončanom uviđaju.

@crnahronikainfo

Ogromni požar u Osijeku

♬ original sound – CRNA Hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79