Veliki problem: 400.000 tona robe u luci čeka transport za BiH

Veliki problem: 400.000 tona robe u luci čeka transport za BiH


Iako se cijelom dužinom proteže na 194,6 kilometara unutar teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, direktor Željeznica FBiH, Enis Džafić, naglašava da i entitet RS trpi značajne gubitke zbog prekida željezničke pruge Sarajevo – Ploče.

Ova pruga ima strateški značaj za transport sirovina koje su ključne za rad većine velikih kompanija iz oblasti metalurgije, građevinarstva i drugih privrednih sektora u BiH.

Poplave su dodatno pogoršale situaciju, uzrokujući ogromne štete u područjima kao što su Jablanica, Konjic, Fojnica i Kreševo. Svakodnevno se bilježe novi gubici, a ljudske žrtve, njih 23, predstavljaju najveću tragediju, dok su ekonomski gubici u stalnom porastu.

Među najteže pogođenim segmentima privrede su Željeznice Federacije, zbog prekida rada pruge Sarajevo – Ploče. Izgrađena još u doba Austro-Ugarske, ova pruga je dugo bila ključna za bosanskohercegovačku privredu, a njen prekid značajno narušava transportni tok zemlje.

Direktor Džafić je pojasnio da se ovom prugom prevoze ključne sirovine poput uglja, koksa, šećera, betonskih elemenata, nafte, aluminija i različite robe u kontejnerskom saobraćaju. Prekid transporta ovih roba višestruko povećava ekonomske gubitke.

“Dnevno se ovom prugom prevozilo između 6.500 i 7.000 tona robe, a Željeznice FBiH sada dnevno gube oko 280.000 maraka, što mjesečno iznosi između 6,5 i 7 miliona KM, zavisno od obima transporta,” izjavio je Džafić za Klix.ba.

Posebno je zabrinjavajuće što se u luci Ploče trenutno nalazi oko 400.000 tona robe namijenjene Bosni i Hercegovini, koja čeka na transport.

Osim teretnog, Džafić je istakao i važnost putničkog saobraćaja na ovoj pruzi, koja je u dosadašnjem dijelu godine prevezla između 120.000 i 130.000 putnika.

Međutim, obnova pruge neće biti brza. Prema riječima Džafića, Zakon o javnim nabavkama predstavlja najveću prepreku, jer ne prepoznaje specifičnosti vanrednih situacija, što otežava ubrzanu sanaciju. Postupci javnih nabavki i izbor izvođača će značajno produžiti period obnove.

“Da imamo prilagođene procedure, mogli bismo završiti sanaciju za 15 dana”, dodao je Džafić.

Na kraju, zaključak je jasan – pruga Sarajevo – Ploče mora biti što prije obnovljena, jer bez nje, bosanskohercegovačka privreda trpi nesagledive posljedice.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija