Veliki problem: Stranka Fuada Kasumovića napušta Trojku plus!?

Nakon što je Ramo Isak postao federalni ministar unutrašnjih poslova, odnosi između Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad i ostatka Petorke pogoršali su se.

Nastavak je to svakako turbulentnih odnosa između ove zeničke stranke i drugih partija okupljenih u konglomeratu koji čini vlast na državnom, federalnom, te nivou Zeničko-dobojskog kantona.

Danas, nakon što je upućena inicijativa za postavljenje Arnela Isaka na poziciju jednog od dva potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta entiteta F BiH, kap je prelila čašu.

Kako saznaje Politicki.ba u toku su užurbane konsultacije unutar BHI KF koje bi mogle rezultirati izlaskom ove stranke iz Trojke plus.

“Dijele se fotelje, a mi ni portira nismo dobili”, kaže sagovornik Politicki.ba.

On je dobro upućen u dešavanje u stranci Fuada Kasumovića.

Tvrdi da raste nezadovoljstvo kako unutar stranke, tako i prema (dojučerašnjim) koalicionim partnerima.

Prenosi nam da nezadovoljstva ima prema Kasumoviću koji nije bio (dovoljno) agresivan u odnosu prema čelnicima Naroda i Pravde, Socijaldemokratske partije i Naše stranke, koje su okosnica novih vlasti.

“Oni su zdravo za gotovo uzeli učešče BHI u koaliciji. Ništa im ne znači da su dva poslanika te stranke jezičak na vagi.

Kenan Uzunović ipak je ostao u BHI KF i on je tas u Federalnom parlamentu.

Aida Baručija, poslanica je u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. I njena ruka je prevaga ko ima većinu.

A stranka, osim kritika javnosti zbog sve nerazumnijih poteza novih vlasti, nema ništa.

To će se morati promijeniti”, tvrdi sagovornik Politicki.ba.

Dalje navodi da unutar BHI KF postoje najmanje dva mišljenja o tome šta dalje raditi: pustiti vlasti da dijele plijen i “dočekati” ih na “prvoj krivini” i kazniti, osvetiti se zbog odnosa prema ovoj partiji.

Drugi su za ekspresni izlazak iz vlasti jer su koalicioni partneri djelom pokazali i namjere i odnos prema BHI.

“Trn u oku” su im otac i sin Isak.

Kasumović i BHI su u višegodišnjem sukobu sa ovom dvojicom funkcionera novih vlasti.

Uz to, insistiranje – pogotovo SDP-a – na tome da kompromitirani kadrovi iz bivših postava vlasti u ZDK ostanu na pozicijama, samo dodatno ljulja krhki koalicioni brod pet stranaka među kojima je i Kasumovićeva.

Zbog toga je i Vlada ZDK sve više klimava.

Razmirice među partnerima svako malo buknu i izađu u javnost, pa se sve opet nekako smiri. No, šteta ostaje.

Sagovornici Politicki.ba navode da je Kasumović pod rastućim pritiskom da “presječe”.

Dalji ostanak BHI KF u vladajućoj većini sve je manje izgledan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79