Veliki problem u Živinicama: Raspala se koalicija oko SDA

Gradsko vijeće Živinica više nema većinu koja je okupljena oko Stranke demokratske akcije (SDA), s obzirom na to da su četiri vijećnika Stranke za BiH odlučila napustiti koaliciju. Obrazlažući svoje postupke iznijeli su optužbe na račun SDA.

Naime, četiri vijećnika Stranke za BiH napustila su danas većinu u Gradskom vijeću Živinice zbog neslaganja s koalicionim partnerima iz SDA, poručujući da žele biti saradnici, a ne podanici.

Kako su pojasnili, razlozi izlaska iz vijeća su nepoštivanje koalicionog dogovora od SDA kao najveće i najmoćnije stranke u Živinicama, a situacija je eskalirala na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

“To se dešava već tri sedmice. Nakon naše javne tribine održane u Živinicama pojavili su se problemi. Da li je to ljubomora najveće političke opcije na našu organizovanost? Druga stvar, zavladao je veliki nepotizam u Živinicama u dva posljednja vijećnička mandata. Najmanje se brine o građanima, a najviše o ličnim interesima”, tvrdi Asmir Hasić, predsjednik Gradskog odbora Stranke za BiH Živinice i član Predsjedništva tog političkog subjekta.

Hasić tvrdi da su Živinice jedini grad gdje vijećnik može biti direktor javnog preduzeća ili javne ustanove, uz to da je član nekog nadzornog odbora ili komisije.

“To ne rade vijećnici Stranke za BiH u Živinicama. Imamo četiri vijećnika koji su bili korektni kada je riječ o bilo kakvoj raspodjeli. Nama će priorotet biti da vodimo više brigu o kvalitetu života naših građana. Da pokušamo spriječiti neke stvari koje su veoma nekorektne i koje mlade i obrazovane ljude tjeraju iz ove države. U narednom periodu ćemo djelovati kao opoziciona stranka i pokušat ćemo djelovati kao konstruktivna opozicija”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, inicijativama i vijećničkim pitanjima, vijećnici ove stranke će pokušati nametnuti neke nove ideje koje će biti u interesu građana Živinica. Također, ne odbacuje ni mogućnost nove koalicije te naglašava da njegova stranka neće biti organizator nečega takvog.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79