Veliki uspjeh u vrijeme pandemije: Kompanija iz Gračanice gradi fabriku peleta u Portugalu

Kompanija Kovan iz Gračanice pri završetku je izgradnje fabrike peleta u portugalskom gradu Castelo Branco. Gračanlije s investitorom kompanijom David Calaveiras Madeiras Tratadas imaju potpisan ugovor vrijedan milion eura, a ukupna investicija u fabriku je pet miliona.

Kovanov posao sastoji se u isporuci kompletne linija za proizvodnju drvenog peleta kapaciteta tri tone na sat, a sve po principu “ključ u ruke”, kaže za Klix.ba Damir Babić, voditelj projekta.

“Kovan M.I. Gračanica je u Bosni i regionu poznat pod brendom Ekoline i kotlovima za drveni pelet. Pored proizvodnje kotlova za sagorijevanje pelet, Kovan MI se bavi proizvodnjom opreme za proizvodnju drvenog peleta. Posjedujemo vlastitu fabriku za proizvodnju drvenog peleta u Olovu, koja je naš glavni ispitni centar za svu opremu i tehnologiju koja se koristi u proizvodnji peleta. Metalni pogon u Gračanici ima velike tehnološke proizvodne mogućnosti izrade kompleksnih metalnih sklopova i mašina, što nam omogućuje da radimo samostalni razvoj elemenata bez proizvodnih ograničenja”, kaže on.

Portugalski investitor se za našu kompaniju odlučio pored ponuda iz Njemačke, Austrije i Mađarske jer tehnologija iz Gračanice, kaže nam Bavić, je naprednija i već je dokazana u instaliranim fabrikama u BiH, Srbiji i Makedoniji.

“Ugovor je sklopljen u novembru 2019. godine, nakon čega je krenula priprema i finalno projektovanje kompletne linije za proizvodnju drvenog peleta. Prva faza projekta podrazumijevala je projektovanje i proizvodnju elemenata fabrike, koja je počela odmah potpisivanja ugovora, a realizirana je do maja naredne godine. Kompletna oprema isporučena je u vrijeme korona-krize. Pored kompleksnosti organizacije vangabaritnog prijevoza u normalno vrijeme, isporuke u vrijeme pandemije su bile dodatno otežane zbog mnogobrojnih administrativnih zabrana i ograničenja u zemljama tranzita”, izjavio je Babić.

Trenutno su u toku finalni montažni radovi, a puštanje u rad fabrike bit će upriličeno narednog mjeseca.

“Projekt u Portugalu treba da bude prekretnica u daljem našem poslovanju jer smo dokazali i kupcima, ali i sami sebi da možemo raditi projekte na visokom nivou, kako kvalitetom opreme tako i organizacijskim mogućnostima. Kompletan tim je uradio vrhunski posao, od pregovaranja do projektovanja, proizvodnje i montaže. Sve je bilo perfektno. U vrijeme pandemije uspjeli smo realizirati projekt na drugom kraju Europe”, zaključio je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79