Velja Nevolja na sudu: Nezaposlen sam, zarađujem 30.000 dinara mjesečno

Veljko Belivuk (35), zvani Velja Nevolja, vođa zloglasne mafijaške bande koja je uhapšena 4. februara, izjavio je prilikom saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal da radi kao “koordinator u podrumu pića” i da mu je mjesečna plata samo 60.000 srbijanskih dinara.

Belivuk je istakao da od imovine posjeduje samo automobil iz 2016. godine, marke Škoda Superb, čije se registracije ne sjeća, i da živi u ženinom stanu od 83 kvadratna metra u ulici Živka Davidovića na Zvezdari.

Lični podaci

Ovi lični podaci, koje je Velja Nevolja iznio pred nadležnim organima 6. februara, u najmanju ruku zvuče neuvjerljivo s obzirom na to da je dosadašnja finansijska istraga utvrdila da je prihodovao desetine miliona eura od preprodaje droge, iznuda, šverca i drugih krivičnih djela. U toku je opsežna finansijska istraga o pokretnoj i nepokretnoj imovini koju su proteklih godina stekli Belivuk i članovi njegove bande.

– Velja Nevolja je u trenutku hapšenja gradio veleljepnu vilu na Zvezdari, u Kozarčevoj 4, opasanu bedemima i brojnim kamerama, koja po mnogo čemu podsjeća na bazu nekadašnjeg “zemunskog klana” u Šilerovoj ulici u Zemunu. Osim toga, imao je više kuća po cijeloj Srbiji, koje su mu služile kao “štekovi”. U posljednje vrijeme najčešće je bio u kući nadomak Pančeva – podsjeća sagovornik iz istrage i dodaje:

– Pored toga, kako se sumnja, Belivuk i ekipa su “reketirali” brojne građevinske investitore, od kojih su prijetnjama i drugim pritiscima bukvalno oteli brojne stanove, uglavnom po Beogradu.

Koliko su novca zaradili na konto prodaje droge i drugih prljavih poslova, i gdje su ga sakrili, pokazat će istraga.

Interesantno je i to da je Velja Nevolja pred tužiocem izjavio da je po obrazovanju numerički tehničar i da je završio Srednju mašinsku školu “Radoje Dakić”. Govoreći o supruzi Bojani, sa kojom ima dvoje maloljetne djece, istakao je da je ona zaposlena u jednoj rentakar agenciji, ali nije mogao da se izjasni kolika su njena primanja.

Što se tiče krivičnih djela za koje se u ovom trenutku tereti, a to su tri ubistva, iznude, otmice i trgovina drogom, Belivuk je kratko rekao da nije kriv i da će se do daljeg braniti ćutanjem. Sveukupno, njegovo saslušanje pred zamjenikom tužioca trajalo je svega 10 minuta.

Uzevši u obzir njegovo “prosječno materijalno stanje”, postavlja se pitanje kako je uspijevao da plaća poznate i uticajne advokate koji su ga branili proteklih nekoliko godina u više krivičnih postupaka vođenih protiv njega. Podsjetimo, prije tri godine su ga u procesu za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića, na kraju kojeg je oslobođen, branila čak petorica advokata.

Na početku tog suđenja Belivuk je naveo da je nezaposlen i da od privremenih i povremenih poslova zarađuje oko 30.000 dinara mjesečno.

Obezbjeđenje splavova

Pritom je prvenstveno mislio na “angažmane” oko obezbjeđenja splavova i drugih noćnih klubova. Zbog svega toga javnost s nestrpljenjem očekuje da vidi šta će se utvrditi finansijskom istragom Belivukovog klana.

Istraga protiv Velje Nevolje i još 23 pripadnika grupe je u ovom trenutku negdje na polovini, a rok za njeno okončanje je šest mjeseci. Do sada je saslušano oko 50 osoba, među kojima su i pojedini državni i policijski funkcioneri. U narednom periodu očekuju se rezultati brojnih vještačenja. U najboljem slučaju, optužnica bi mogla da bude podignuta u avgustu, a eventualno suđenje da krene tek na jesen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79