Verlab: Saopštenje za javnost povodom verifikacije respiratora

Na svojoj Facebook stranici, kompanija “Verlab” je objavila zvanično saopštenje povodom verifikacije respiratora, a koji su prethodno uvezeni posredstvom firme “Srebrena malina.”

Poštovani,
s obzirom na veliki broj upita, kao i interesa javnosti, a zbog nemogućnosti da svima pojedinačno odgovorimo, ovim putem vas želimo informisati o sljedećem:

1. Ugovorom o zakonskoj verifikaciji respiratora potpisanim između FUCZ i Verlab je definisano da informacije o statusu verifikovanih uređaja prema trećim licima smije da daje samo vlasnik mjerila (u ovom slučaju FUCZ), za vrijeme trajanja ugovora (6 mjeseci).

2. Kao što je navedeno u tački 1., trajanje ugovora je 6 mjeseci. Kompletan postupak zakonske verifikacije još uvijek nije završen. Kao i do sada, Verlab stoji iza svih svojih rezultata i izvještaja.

3. Uređaji čiji izlazni parametri prilikom procesa zakonske verifikacije (ispitivanja) zadovoljavaju zakonski dozvoljene granice će biti označeni kao sigurni za korištenje, a oni koji ne zadovolje, neće.

4. Postupak zakonske verifikacije, neovisno od konačnog rezultata, NEMA nikakve veze sa dizajnom, funkcijom i modovima rada (gdje se uređaj i za šta koristi). To propisuje proizvođač i to je jasno navedeno u uputstvima za upotrebu, koji su javno dostupni.

5. Za kraj… Nakon što uređaj prođe verifikaciju, dalje postupanje i korištenje istog je na ljekarima, koji će na osnovu uputstva proizvođača i obuke koji su prošli koristiti uređaje u situacijama za koje su isti prikladni.

S poštovanjem,
Laboratorija Verlab

Zbog izražene zabrinutost građana i sumnje u sigurnost primjene ovih respiratora, predstavnici Verlaba su pojasnili:

“Nama i nadležni institut i akreditacija u skladu sa ISO 17020 standardom zabranjuju dijeljenje informacija o provedenim inspekcijama trećim licima. Ukoliko se FUCZ pozvao na to, moramo poštovati ugovor. Svi uredjaji koji prodju verifikaciju su sigurni za korištenje, kao i svi ostali verifikovani aparati.

Primjena uređaja je definisana od strane proizvođača, odmah po proizvodnji, to Verlab ne odlučuje, a proizvođač je veoma eksplicitno napisao gdje se koriste. To znaju i ljekari. Ne brinite se.”

Badnjević: Ne smijemo otkrivati detalje o verifikaciji respiratora

Podsjetimo, u oktobru je započeta instalacija respiratora koji su i predmet sudskog postupka u predmetu “Novalić i dr.”, ali je instalacija prekinuta jer je utvrđeno da neki od respiratora ne rade ispravno. Zašto su respiratori danas ocjenjeni ispravnim, što prije nije bilo moguće, objašnjavaju iz Verlaba:

“Kada nešto zadovoljava uslove propisane Pravilnikom za verifikaciju respiratora, nasa je obaveza da ih proglasimo ispravnim i sigurnim za koristenje, isto kao sto nam je i obaveza da zabranimo upotrebu kada ne ispunjavaju uslove Pravilnika (sto je bio slucaj u prethodnih iteracijama). To se zove objektivnost i profesionalizam.”


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79