Veterani Armije RBiH parlamentarcima: Vaš cinizam i bezobrazluk nećemo tolerisati

Da li vas je stid bar malo? – pitanje je koje su danas predstavnici Udruženja demobilisanih boraca–veterana Armije Republike Bosne i Hercegovine “Kamp boraca”, uputili poslanicima Parlamenta Federacije BiH.

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH većinom glasova jučer odbio razmatrati prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO FBiH po hitnoj proceduri, te ga u daljnju proceduru uputilo u formi nacrta, predstavnici Kampa boraca u saopćenju poručuju da su ih parlamentarci “lijepo počastili i ponizili”.

– Sebi ste dali svih ovih godina sve moguće beneficije, to niste zaboravili i to ide po hitnom postupku, a nama veteranima i pripadnicima OSRBiH niste priznali bar dupli ratni staž. Zašto? Ne možemo ni da se penzionišemo onako kako smo zaslužili, zbog vas. Zašto? Znamo da nam nećete odgovoriti, vi se brinete samo za sebe – poručili su veterani.

Podsjetimo, izmjene četiri člana zakona o PIO predložila je predsjednica Kluba SBB-a Azra Hadžić. Jedan od članova podrazumijevao je vraćanje duplog ratnog staža kojeg su imali borci, ali im je to pravo ukinuto usvajanjem novog Zakona o PIO.

Pozivaju parlamentarce da se ponašaju odgovorno na poslu za koji su odlično plaćeni Foto: Ilustracija

Druga izmjena se odnosila na mogućnost da osiguranik ima pravo na penziju bez obzira na godine starosti, ako napuni 40 radnog staža.

Iako je prijedlog naišao na pohvale jednog broja poslanika, za njegovo usvajanje u skraćenoj proceduri na kraju nije bilo dovoljno ruku, jer su protiv ili suzdržani bili poslanici SDA, HDZ-a, Naše stranke…

– Nemojte da se čudite kada vam veterani Kampa boraca ponovo budu “za vratom”. Vi poznajete samo jezik ulice. Znajte da smo spremni na to. Znajte da više nećemo tolerisati vaš cinizam, bezobrazluk i licemjerstvo. Krajnje je vrijeme da nas shvatite ozbiljno, da se ponašate odgovorno i radite svoj posao za koji ste odlično plaćeni. Vidimo se uskoro – navode u pismu iz Kampa boraca za Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79