Veterinarska inspekcija KS: Nezakonito premješten 21 pas u zemlje EU, vlasnici kažnjeni

Proteklog mjeseca je 21 od ukupno 29 pasa iz Kantona Sarajevo nezakonito premješten u zemlje Evropske unije, pokazali su to inspekcijski nadzori kantonalnih veterinarskih inspektora, provedeni na okolnosti primjene propisa o nekomercijalnom kretanju kućnih ljubimaca iz BiH u zemlje EU.

– Naime, u postupku 13 provedenih nadzora inspektori su sankcionisali devet vlasnika pasa koji su u toku 2019. godine, uz veterinarsko-zdravstveni certifikat za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca, otputovali u zemlje EU, nakon čega pse nisu vratili u BiH. Osim toga, kod nadležnih veterinarskih organizacija nije prijavljena promjena u vezi sa premještenim životinjama usljed promjene vlasništva i/ili prodaje, što je suprotno Uredbi EU o nekomercijalnom premještanju kućnih ljubimaca, kao i odredbama zakonskih propisa u BiH – navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

U konkretnim slučajevima, kako ističu, očigledno je došlo do prijenosa vlasništva na druga lica, što se skladu sa propisima EU smatra komercijalnim premještanjem, a koje se može zakonito realizovati isključivo iz registrovanih uzgoja kućnih ljubimaca i registrovanih skloništa za napuštene i izgubljene pse, koji su pod nadzorom i kontrolom službenog veterinara, odnosno nadležne veterinarske inspekcije.

– Nekomercijalno kretanje je svako privremeno premještanje pasa u pratnji vlasnika u države članice EU, koje nema za cilj prodaju ili prijenos vlasništva kućnog ljubimca pri čemu ovlašteni ili službeni veterinar izdaje veterinarsko-zdravstveni certifikat za tu svrhu. Svako odstupanje, odnosno udomljavanje i izvoz napuštenih pasa uz certifikat za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca je nelegalan i podliježe sankcijama, koje u konkretnom slučaju iznose 300 KM po jednom osnovu – kazali su iz KUIP.

Pozivaju ovlaštene veterinare, koji izdaju veterinarsko-zdravstvene certifikate za nekomercijalno kretanje, da u postupku certificiranja u slučaju bilo kakve sumnje u karakter kretanja ili premještanja pasa, ne izdaju veterinarsku dokumentaciju, ukoliko vlasnici ne osiguraju odgovarajuće dokaze ili garancije u vezi sa svrhom nekomercijalnog premještanja (godišnji odmor, preseljenje, natjecanje životinja, trening životinja, izložba životinja i sl).

– Vlasnike pasa upozoravamo da se davanje lažnog iskaza o svrsi kretanja životinja, kao i zloupotreba veterinarske dokumentacije može smatrati i krivičnim djelom – zaključuju iz Kantonalne inspekcije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79