Veterinarski inspektor uzeo mito od 100 KM

Od optuženog se sukladno sporazumu ima oduzeti nezakonita imovinska korist u iznosu od 100 KM, koju je stekao izvršenjem kaznenog djela.

Optuženi Ivo Kobaš (1964.), uposlenik Ureda za veterinarstvo BiH, priznao je krivnju za kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

U okviru predmeta kodnog naziva “Indy”, optuženi djelatnik Ureda za veterinarstvo BiH, na poziciji veterinarskog inspektora, Ivo Kobaš, u potpunosti je priznao krivnju za kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi za koje ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

Sukladno sporazumu, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine koja se neće izvršiti ako u periodu od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, sporedna novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, te udaljenje iz službe i zabrana obnašanja službene dužnosti u periodu od pet godina.

Od optuženog se sukladno sporazumu ima oduzeti nezakonita imovinska korist u iznosu od 100 KM, koju je stekao izvršenjem kaznenog djela.

Optuženi se tereti da je, prilikom ulaska vozila u BiH, primio dar u navedenom iznosu kako ne bi vršio pregled dokumentacije i provodio propisanu proceduru prilikom uvoza namirnica životinjskog podrijetla u BiH.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju kaznenog djela.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju mu na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79