Vezanih nogu i vrata: Počela ekshumacija ljudskog kostura nađenog pri kopanju mezara u Doboju

Ekshumacija na mjesnom groblju koje se nalazi u dobojskom prigradskom naselju Miljkovac započela je jutros, nakon što su prije nekoliko dana lokalni radnici, kopajući mezar preminuloj ženi, naišli na posmrtne ostatke najmanje jedne osobe.

Kako su rekli iz Instituta za nestale osobe, radovi na pripremi mezara su obustavljeni, nadležni organi su obaviješteni, te je za danas zakazana ekshumacija na ovom lokalitetu. Sumnja se da se radi o žrtvi agresije na BiH. Na kosturu je bilo vidljivo da je osoba koja je tu sahranjena bila vezana kablom oko vrata i nogu.

“Pretpostavlja se da bi se u ovom slučaju moglo raditi o žrtvi nastradaloj 1992. godine u ovom mjestu. Nakon ekshumacije pronađeni posmrtni ostaci će biti prebačeni u kosturnicu u Odžaku radi kriminalističko – tehničke i sudsko medicinske obrade kao i izuzimanja koštanih uzoraka radi DNK analize i utvrđivanja identiteta žrtve”, kazali su u Institutu za nestale osobe.

Ekshumaciji osim istražitelja Instituta za nestale osobe BiH i predstavnika Tužilaštva BiH prisustvuju i patolog, predstavnik Međunarodne komisije za nestale osobe te pripadnici dobojske policije.

Ekshumacija će biti izvršena po naredbi Suda BiH i pod rukovodstvom Tužilaštva BiH piše Klix.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79