Vico Zeljković ne odgovara na pozive i poruke: Zašto nije dobio vizu za odlazak u SAD?

Nakon što se pojavila informacija da predsjedniku Fudbalskog saveza BiH Vici Zeljkoviću, nije odobrena viza za put u Ameriku, navodno zbog povezanosti sa liderom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom koji je Zeljkoviću ujak. Predsjednik krovne kuće bh. fudbala još uvijek, javnosti nije odgovorio, da li mu je odobrena viza ili ne. Također nema zvaničnih informacija i da li će se Zeljković sastati sa predsjednikom UEFA-e kako je najavljeno.

Predsjednik NS BiH Vico Zeljković ne odgovara na pozive i poruke N1 televizije o slučaju “Viza”. Javnost zahtjeva odgovore na sljedeća pitanja: Zašto nije otputovao sa Zmajevima u Sjedinjenje Američke Države? I da li mu je odobrena viza za ulazak u ovu zemlju ili ne?

Ranije su iz američke ambasade u BiH zbog zaštite privatnosti Zeljkovića odgovorili da ne komentarišu pitanje viza.

S druge strane potpredsjednik saveza Irfan Durić isti dan kada su mediji pisali da Zeljković ne posjeduje vizu, tvrdio je da “raspolaže informacijama” da je ipak Zeljkoviću viza odobrena. Durić nije mogao uz svoje tvrdnje priložiti nijedan dokument ili dokaz.

“Prema informacijama kojima ja raspolažem, svi članovi Upravnog odbora, uključujući i predsjednika Vicu Zeljkovića, uredno su dobili odobrenje viza za Ameriku, ali Vico Zeljković neće putovati sa reprezentacijom jer mora na sastanak u Švicarsku sa predsjednikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom u vezi sa žrijebom Lige Nacija koji će biti održan u švicarskom Nyonu” rekao je Durić.

N1 televizija kontaktirala je UEFA-u i tražila odgovor na pitanje: “Kada i gdje će se sastati Vico Zeljković i Aleksandar Čeferin, te koje će biti teme njihovih razgovora?”. UEFA je ranije saopštila da će se žrijeb Lige Nacija održati online. Pa se postavlja pitanje, da li je i zašto uopšte Zeljković otišao u Nyon? Iz UEFA-e nismo dobili konkretan odgovor:

“Ljubazno Vas obavještavamo da su sve informacije koje se odnose na sastanke predsjednika UEFA-e povjerljivi.
Stoga, ne možemo odgovoriti na Vaš upit” odgovorili su za N1 iz UEFA-e.

Uzimajući u obzir činjenjicu da su iz predsjedništva Fudbalskog saveza obavijestili da se Zeljković i Čeferin sastaju, postavlja se još jedno pitanje, zbog čega onda iz UEFA-e upit o tome smatraju povjerljivim.

Tražili smo odgovore i od press službe Fudbalskog saveza BiH, ali i oni su se oglušili na naša pitanja. Također ni na zvaničnoj stranici NS BiH za sada nema nikakvih obavještenja o susretu Zeljković-Čeferin.

Iako je prije preuzimanja uloge prvog čovjeka NS BiH obećao transparentnost prema medijima, to očigledno nije slučaj.

“Odnos Saveza prema medijima i javnosti mora biti transparentniji. Jer sigurno da su mediji korektiv koji treba biti savezu. To ću raditi kao predsjednik saveza. Dozirao sam izlaske u medije. Poštujem hijerarhiju i sistem” rekao je Zeljković u intevrjuu za N1 21. novembra 2020. godine.

Pored navedenog Zeljković i NS BiH ignorišu tri zahtjeva za intervju N1 televiziji od augusta do decembra ove godine.

Javnost i dalje čeka da predsjednik saveza Vico Zeljković odgovori na mnogobrojna pitanja, ali prvo moramo ustanoviti, gdje se Zeljković uopšte nalazi. U Švicarskoj, Banja Luci ili negdje drugo?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79