(VIDEO) 14 godina se bori za druge: Ramiza Musić je brčanska heroina

Žene su heroji, a na ovaj datum one dobijaju posebnu pažnju. Međutim, žene su heroji svaki dan, pogotovo one koje su posvetile svoj život drugima. Ramiza Musić je brčanska heroini koja 14 godina se bori za druge.

Sama je prije 23 godine preživjela rak. 2007. godine osnovala je Udruženje Brčansko srce koje se bavi problematikom malignih oboljenja.

„Niko vas ne zna posavjetovati, niste imali žive primjere kao danas. Imala sam samo 36 godina. Imala sam sina koji je tada imao pet i po godina“, sjeća se ona.

Nepostojanje bilo kakvog udruženja dalo joj je ideju da pomogne drugima, da ne bi prolazili isto što i ona. I u tome je uspjela.

„I nisam se stidjela da kažem javno da sam operisala karcinom dojke – u to vrijeme je to bila tabu tema. I danas mnoge žene to kriju“, kaže ona.

Iz Udruženja traže da se, po saznanju dijagnoze, u konzilij ljekara uvrste psiholog i neuropsihijatar da bi psihološko liječenje odmah počelo. U samom početku Udruženje je imalo 160 članova, a mnogi od njih su i danas volonteri.

„Nažalost za ovih 14 godina mi smo izgubili preko 40 članica. Mi imamo u udruženju i radionice psihoterapije, gdje radimo nešto na staklu ili neke žene koje šiju. Mi smo danas iznijeli to sve što prodamo, to ide u humanitarne svrhe, za članicu kojoj je prijeko potreban ili neki lijek ili neki pregled“, dodaje ona.

Ramizin sin, tada petogodišnjak, danas je ugledni brčanski medicinski radnik, a majka mu je inspiracija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79