(VIDEO) Ajanović: Vlada KS se prepala, zato nisu uveli restrikcije nevakcinisanima

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović kazao je za N1 da je podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu KS protiv ministra zdravstva KS Harisa Vranića zato što je “zaprijetio građanima”. Dodao je kako je njegova prijava urodila plodom i da se vlast “prepala” jer danas nije, kako je najavljeno, donijela odluku o restrikciji kretanja nevakcinisanih osoba.

N1: Zbog čega ste tačno podijeli krivičnu prijavu protiv ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića?

Mirnes Ajanović: Zaprijetio je građanima. Najavio je da će nevakcinisanima biti zabranjen ulazak u institucije i druga mjesta i on je zloupotrijebio svoj položaj.

Zašto prijava kad je to samo najava? Još nije donijeta odluka?

Oni su prije nekoliko dana rekli da će u utorak biti odluka. Dakle, prepali su se. Ja sam stavio krivično djelo u pokušaju, oni su to namjeravali uraditi. Sad su stali jer su vidjeli da mogu imati problem. Jučer se i Krizni štab FBiH povukao. Kao samo su razmišljali o toj mjeri.

Koje biste vi mjere poduzeli da biste motivisali građane da se vakcinišu?

Prijetnja nije dobar put. Onda se stvara inat. Bosanski inat je poznat. Suprotstavili smo se jednoj od najvećih sila kada je krenula agresija na nas. Nije problem u građanima, oni su išli na vakcinaciju u Srbiju. Nego je problem u postupku. Tri su talas prošla i nismo imali vakcina. Sada nas pred 4. sile da se vakcinišemo. Ako ćemo svi ulaziti pod obavezom maski koga ćemo ugroziti? Koga će nevakcinisani ugroziti? Hoće li ugroziti vakcinisanog? Pa zašto se onda vakcinisao?

Prijetnja nikada neće dati rezultat. Molba otvara i gvozdena vrata. Treba imati dobar pristup i kroz medije.

Vrlo često podnosite krivične prijave. Je li bilo pomaka sa nekom od prijava?

Jeste. Ove godine nije bilo četničkog orgijanja u Foči. Moja prijava protiv njih je dala rezultate. Moj cilj je da kroz institucije natjeram političare da se boje. Ja ih pratim i čekam ih na njihovim pogreškama. Jedinostrah može natjerati političara da rade kako treba.

Za koje djelo ste tužili Dodika i kakva su vam očekivanja od pravosuđa?

Nije njemu jednostavno čim govori o prijavi. I Radovan Karadžić i Ratko Mladić su mislili da su nedodirljivi. Završili su u ćeliji. I Dodik će pasti.

Biseru Turković ste prijavili zbog nedjelovanja po pitanju Pelješkog mosta?

Mi smo još od 2006. reagovali na najave gradnje mosta. Pogotovo smo reagovali 2013. godine. Zašto Turković? Jer nije uputila protestnu notu.

Da li bi ta nota išta popravila ili bi samo još usložnila odnose BiH i Hrvatske?

Trebao je autoput kroz BiH da veže Dubrovnik, sad neće ići. Možda bi gradili i luku, nikad se to više neće dogoditi. Više čamci neće moći prolaziti ispod mosta jer bi neko mogao reći da ugrožavaju vitalni most od vitalnog značaja. Mi smo izgubili prilaz otvorenom moru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79