(VIDEO) Akciju podržala i policija iz BiH: Na Kanarima zaplijenjena tona kokaina Balkanskog kartela

U akciji kodnog naziva Falkuša, na osnovu inicijative hrvatske policije, na Kanarskim otocima zaplijenjena je skoro tona kokaina, u uličnoj prodaji vrijednog preko 40 miliona eura.

Ova informacija potvrđena je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Policija je saopćila da je u okviru svojih aktivnosti prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela.

S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, uz pomoć splitske i šibenske policije, pokrenuli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu suradnja sa španskom Civilnom stražom te francuskom carinom. Pored navedenih agencija, akciju su podržali Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), holandska te policija Bosne i Hercegovine.

U MUP-u ističu da je istraživanje usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. “Balkanskog kartela” koja se specijalizirala za pružanje “usluga” krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutirao” za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu. Jedrilica je registrirana Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani sa jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem augusta ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih otoka, Kraljevine Španije, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

– Koordiniranom akcijom, specijalni tim španske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskih otoka.

Pretragom jedrilice na Kanarskim otocima pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće – saopćio je MUP.

Prema procjenama španske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narko-tržištu.

Koordinirano s hapšenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. septembra na šibensko-kninskom području pretražili više kuća i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhapšenim i tom prilikom oduzeli više računara, mobitela i drugih predmeta.

Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti, kažu u MUP-u

 

MUP-ova akcija: Tri Hrvata su uhićena na Kanarima, u jedrilici krijumčarili tonu kokaina

MUP-ova akcija: Tri Hrvata su uhićena na Kanarima, u jedrilici krijumčarili tonu kokaina

Gepostet von Crna Kronika Hrvatska am Samstag, 12. September 2020


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79