(VIDEO) Albanska policija ubila mladića zbog kršenja policijskog sata, građani izašli na proteste

Policija je kasno navečeru u srijedu upotrijebila suzavac kako bi rastjerala stotine Albanaca koji su izašli na ulice zbog ubistva mladića za kojeg su vlasti rekle da je prekršio policijski sat.

Građani izašli na ulice zbog ubistva mladića (Foto: EPA-EFE) Građani izašli na ulice zbog ubistva mladića (Foto: EPA-EFE)

 

Dvadesetpetogodišnji mladić identifikovan kao Klodian Rasha, ubijen je u utorak, a policija je ubistvo opisala kao “prekomjernu upotrebu sile”. Iz policije su prvo kazali da Rasha nije poslušao naredbu policajca da stane, te da je nosio oružje. No, kasnije je saopćeno da je držao predmet, ali da se nije radilo o oružju.

Policija štiti zgradu ministarstva od demonstranata (Foto: EPA-EFE) Policija štiti zgradu ministarstva od demonstranata (Foto: EPA-EFE)

 

Demonstranti zbog ovog tragičnog događaja traže ostavku ministra unutrašnjih poslova, te su tokom protesta bacali predmete na zgradu ministarstva i palili okićene jelke, piše Reuters.

Građani su bacali predmete na zgradu ministarstva i palili okićene jelke (Foto: EPA-EFE) Građani su bacali predmete na zgradu ministarstva i palili okićene jelke (Foto: EPA-EFE)

 

Tokom protesta su povrijeđena dva policajca i novinar. Policijac koji je navodn ubio mladića je uhapšen i pokrenuta je istraga o ovom slučaju.

Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante (Foto: EPA-EFE) Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante (Foto: EPA-EFE)

“Policajac nije postupio u skladu sa zakonom kada je koristio vatreno oružje”, navodi se u izjavi policije. – prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79