(VIDEO) Bira nije mjesto za smještaj migranata, sigurnost građana bila bi opetovano ugrožena

– U odluci Vijeća ministara BiH stoji: “Kako je lokaciju bivše tvornice “Bira” u Bihaću, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svojom Odlukom od 11. marta 2019. godine odredilo kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata, Vijeće ministara BiH izričito poziva vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju “Bira”…

Vijeće ministara BiH donijelo je na jutrošnjoj sjednici odluku da kamp “Bira” ponovo bude otvoren za prihvat migranata sa Lipe.

Vlasti Unsko – sanskog kantona pozvane su da provedu ovu odluku. No oni to odbijaju sa argumentima da su zaključci i obavezivanje MUP-a nezakoniti i najavljuju da će uputiti apelaciju Ustavnom sudu.

Operativna grupa za nadzor nad migracijama danas je upozorila da će sigurnosna situacija u Bihaću biti narušena ukoliko kamp “Bira” bude otvoren i zadužila Crveni križ da nastavi pomagati migrantima na Lipi.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ostao je pri svojim stavovima da “Bira” nije mjesto na kojem trebaju biti migranti i još jednom izrazio razočaranje odnosom Vijeća ministara spram Bihaća i njegovih građana prenosi RTVUSK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79