(VIDEO) Bol koja neće proći: Na današnji dan ugašen je 71 mladi život na Kapiji

Tragedija na Kapiji poznat i kao “zločin nad tuzlanskom mladošću” je jedan od najtežih djela počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine.

Neprijateljske snage su toga dana u 20.55 sati s Ozrena ispalile granatu na sastajalište mladih poznato kao Kapija.

Granata je likvidirala 71 građanina Tuzle, a ranila ih 150. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

Novak Đukić, koji je pravosnažno osuđen za izdavanje naredbe, nije iza rešetaka.

Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do tragedije na Kapiji.

Ogorčeni roditelji likvidirane djece, ni gotovo dvije i po decenije od masakra, ne mire se sa činjenicom da je za zločin ovakvih razmjera odgovorna samo jedna osoba.

“Površno je bilo sve to u slučaju Đukića pred sudom. Sama pomisao da je on pušten na slobodu nakon presude, meni liči na neku trgovinu”, kazao je Izet Slijepčević, otac likvidiranog Asima.

Sandro Kalesić, najmlađa žrtva

Najmlađa žrtva masakra na tuzlanskoj Kapiji bio je dvoipogodišnji dječak Sandro Kalesić. Njegovi roditelji su tog dana slavili godišnjicu braka prenosi Faktor.

 

Ljiljani nisu ratna, već zastava Republike BiH

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79